Eino Nissilä trivs med jobbet som controller vid Norpe. FOTO: Kristoffer Åberg

Ingen stor oro för jobben

BORGÅ. Förra vintern drabbades många av permitteringar och uppsägningar. Hur ser utsikterna ut i Borgå inför vintern? De nya jobben är under sten, men en som fick nytt jobb är Eino Nissilä.

Tre av de största arbetsgivarna i Borgå ser med rätt stor tillförsikt på kommande vinter. Ännu är konjunkturerna ändå så pass osäkra att man håller en försiktig linje. Uppsägningar är inte att vänta, men nyanställningar är sällsynta.

– Ett tufft år men inte dramatiskt. Så säger koncernchefen Matti Virtanen att året tillsvidare ser ut för Norpe.
Norpe som firar sitt 60-årsjubileum, har räknat med ett svagare år här hemma. För att kompensera dålig försäljning här hemma har man satsat på tillväxt i Tyskland, Sverige och Ryssland.
– Vi kan se en god tillväxt på våra nya marknader, även om det är lite väl tidigt att säga något slutligt om resten av året.
På Norpe har man kört en försiktig sysselsättningslinje för att inte behöva säga upp personal vid svackor.
– Vi tar in hyresjobbare om vi får plötsliga toppar i produktionen. På så sätt har vi möjlighet att vara flexibla.
Företaget har satsat på nya produkter och det har visat sig vara ett lyckat drag. Efterfrågan har främst ökat när det gäller kylutrustningar med egna kylaggregat.
– Vi har vår produktutveckling i Borgå och det är här som vi har vår kunskapsgrund. Borgå är viktigt.
Några omfattande nyanställningar är inte i sikte i Borgå, men visst rekryterar Norpe alltid då och då.
– Alldeles nyligen anställde vi några nya personer och nya behövs även på de marknader där vi växer.


Neste oil på trygg väg
Neste oil kom nyligen med en vinstvarning. Företaget kan äntligen skörda frukterna av de enorma investeringar man gjort för att få ut förnybara bränslen på marknaden. Neste räknar med en rörelsevinst på över 200 miljoner euro, betydligt bättre än de dryga 120 miljoner man väntade.
Och det är främst via biodieselförsäljningen i Nordamerika som pengarna rasslar in.
– Nu kan vi visa att investeringarna i förnybar energi har varit rätt strategi, säger fabrikschef Kari Kolsi i Sköldvik. 
Han konstaterar att Neste oil jobbat hårt för att komma så här långt.
– Det här är en konservativ bransch, men kunderna har lärt sig att använda förnybara bränslen och nu kan de inte vara utan dem längre.
Alla som kommer ihåg diskussionerna om hur dieselmaskineriet i bilarna riskerade gå sönder då biodieseln kom på marknaden, inser att Kolsi har rätt.
För de anställda inom Neste oil innebär den dyrköpta framgången att man äntligen kan dra en suck av lättnad.
– Det innebär att vi med säkerhet kan säga att maskineriet går för fullt, att vi tar ut allt från våra anläggningar. Vi går på en tryggare väg.
Och den trygga vägen innebär att Neste oil genom sina miljoninvesteringar sysselsätter fler än de omkring 1 800-1 900 som har anställning vid företaget vid Sköldvikanläggningarna.
– Vi sysselsätter väldigt många fler i samband med servicestopp och då vi bygger nytt.
År 2015 ska bland annat en ny anläggning för bensin med högre oktantal tas i drift. Dessutom byggs ett nytt kraftverk och förnyas processugnar. Neste oils fabriksområde i Sköldvik är egentligen under ständigt byggande.
Företaget rekryterar även hela tiden ny personal för att ersätta bland annat de som går i pension. Vid intervjuögonblicket fanns ett femtontal lediga Sköldviksjobb att söka på Neste oils hemsida.


Ensto väljer försiktig linje
Förra vintern var Ensto tvunget att ta till samarbetsförhandlingar.
– Verkstadsindustrin och byggsektorn är våra viktigaste kunder och där såg man lågkonjunkturen redan förra vintern. Vi hade en rejäl svacka i februari-mars, säger vd Timo Luukkainen.
Det ledde till förkortade arbetsveckor och permitteringar. Många bytte semesterersättningar mot ledig tid och tog ut 7-8 veckor obetald semester.
Nu är ingenting liknande i sikte, intygar Luukkainen.
– Exporten räddar oss medan hemmamarknaden fortfarande drar dåligt. Det verkar inte starta några stora byggprojekt i en nära framtid.
Enstos vd tror ändå att försiktighet är tillräckligt.
– Är man kapten på ett skepp så ska man ju vara beredd på storm och regnskurar. Det betyder att om någon går i pension eller slutar, så anställer vi inte automatiskt någon annan i stället.
För Enstos del är det främst Ryssland som drar.
– Utvecklingen i Ryssland har varit mycket positiv. Men även i Algeriet, Frankrike och Italien växer vi starkt.
Det är främst Enstos ledprodukter som säljer bra, men även andra nya produkter ger hygglig tillväxt.
Ensto har sammanlagt omkring 1 600 anställda varav omkring 400 jobbar i Borgå. Enligt Timo Luukkainen kommer Borgå att behålla sin position.
– Vi gör hela tiden investeringar i Borgå för att öka produktionskapaciteten. Och då tiderna blir bättre kommer vi att nyanställa igen.

Borgå stad bromsar
Borgå stad med sina dryga 3 500 anställda fortsätter med en mycket stram och försiktig anställningspolitik.
– Det har vi gjort i flera år nu och det fortsätter vi med, säger personalchef Anu Kalliosaari.
Staden jobbar med sin strategi för 2014–17 och man vet att ungefär 600 personer kommer att gå i pension under den tiden.
– Varje gång någon går i pension gör vi en noggrann analys över om personen ska ersättas. Vi måste tänka flera år framåt och se på om strukturerna ska ändras och vilken kompetens vi vill få in. Det är inte lätt, och det kräver att vi har funderat färdigt då den anställda går i pension.
Borgå stad räknar inte med bättre tider och fler anställda, men inte heller med permitteringar eller uppsägningar. Men man ser över alla funktioner, funderar på vilka behörighetsvillkor som behövs för olika jobb, sänker om möjligt villkoren vilket möjliggör lönejusteringar.
– Alla jobb kräver inte en akademisk slutexamen, men mycket begränsas av lagar och förordningar.
Det är främst inom vården som jobben genomgår stora förändringar. Allt mer läggs på närvårdare, sjukvårdare eller på andra funktioner för att läkare ska bli befriade från byråkrati och hinna behandla fler patienter.
– Inom vården måste vi hitta smidigare sätt att jobba, annars måste vi mångdubbla antalet närvårdare i takt med att befolkningen blir äldre.
Anu Kalliosaari konstaterar att allt inte är så mörkt som man tidigare.
– Vi vet att de som blir äldre har bättre hälsa än tidigare, de behöver inte så mycket vård.

Eino Nissinen fick jobb

Jobbet som controller skulle kunna vara ett tråkigt jobb, men Eino Nissilä älskar Exel-tabeller.
– Mitt jobb går helt enkelt ut på att vaska fram rätt material och sammanställa det, så att ledningen kan fatta rätta beslut.
Före Norpe-anställningen har han hunnit med allt möjligt, jobb utomlands med dataprogram och ekonomi, som freelance och med korta anställningar.
– Rätt brokigt, säger han, och konstaterar att korttidsjobb alltid finns.
Visstidsjobb och vikariat har sina fördelar och de ger bred erfarenhet. Men det är inte alltid lätt att få inkomster och utgifter att gå ihop, konstaterar Nissilä.
– Och det kan ju vara bra om en controller har sin egen ekonomi i balans.
Före anställningen som controller hann han vara hemma med barnen i ett och ett halvt år, så en fast anställning med månadslön innebär en stor förändring.
Att jobba och bo i Borgå har många fördelar.
– Jag har bara sex kilometer till jobbet och kan i princip cykla. Det är helt lyxigt, konstaterar han och berättar att han i sitt tidigare liv i vissa fall haft avsevärt mycket längre väg.
Sextioåriga Norpe tillverkar livsmedelsdiskar ör affärer och strävar efter att bli störst inom sin nisch i Europa. Företaget har verksamhet i sju länder förutom Finland, och Eino Nissilä ska tillsammans med sina controllerkollegor hålla ett öga på siffrorna i hela koncernen.
– Man måste kunna lita på att siffrorna stämmer.
Den bild Eino Nissilä hade av Norpe då han sökte jobbet har visat sig stämma ganska väl.
– Jag fick en väldigt bra introduktion i företaget. Men det är ju så att kommer man överens med sina närmaste kollegor, så är allt bra. Och det är ett bra gäng.
Och att det är ett bra gäng innebär för Nissilä bland annat att man kan meddela avvikande åsikt vid behov.
– Som ny ska man ju ta det försiktigt, men här kan man faktiskt säga om man tycker annorlunda. Det är viktigt.
Nissilä är övertygad om att Norpejobbet inte är ett korttidsjobb.
– Det här är inte ett jobb man tar för bara en kort tid. Det kräver att man förbinder sig.