Sju glas small sönder hos Kaj och Leena Lindfors i Vessö.

Terrassglas exploderade i tusen bitar

BORGÅ. Terrassglasen ska vara trygga och säkra, men plötsligt så small det och sju stora fönsterglas gick i små bitar som flög omkring.

Allt fler lägger in terrassglas som marknadsförs som trygga och säkra. Och det är de säkert också för försäljarna har inte i minne något motsvarande.
Leena och Kaj Lindfors i Vessö hade inte ens tänkt att det skulle vara möjligt att deras glas som ramar in terrassen, skulle innebära någon fara.
– Här brukar vi ju sitta, i fyra generationer och inte har vi ens trott att det är möjligt. Vi har aldrig hört att sånt här har skett, men vi tyckte att folk borde varnas för att sånt kan ske.
Men klockan 13 på onsdag då båda som tur var befann sig inomhus, hörde de en smäll.
– Det lät som en åsksmäll, men då vi gick ut så såg vi ju att sju av glasen på sammanlagt 10 kvadratmeter låg i små skärvor över hela terrassen och nedanför.
Det handlar om sex millimeters härdade glas som skyddat terrassen sedan år 2 000. De har klarat stormar och hårda temperaturskillnader så varför de nu bara exploderade är en gåta. Att det skulle handla om konstruktionsfel tror inte Lindfors, för då hade glasen nog flugit i bitar redan tidigare, tycker han.
– Nu funderar vi ju på hur det är med resten, om allt är en tidsinställd bomb.
Att smällen var hård förstår man då glasbitarna spritt sig på ett stort område.
– Vi har städat nästan två dagar för vi vill ju inte att hunden ska trampa på glasskärvorna.
Nu har leverantören fått foton på eländet och Lindfors räknar med att få nya glas före höststormarna rullar in.
Mycket ovanligt
Leverantören som är en av landets största, berättar att det är ytterst sällan som glas exploderar. En promille är gissningen, eller omkring 1-2 av tusen terrassglas. Just det här fallet med glasen hos Lindfors vill företaget först utreda innan man säger något om orsaken till explosionen.
– Vi vill först titta på konstruktionerna, för det ligger närmast till hands att stockarna i huset har satt sig. Då ett glas gått sönder, så har det samtidigt söndrat de bredvidliggande.
Inramningen av glasen ska möjliggöra att glasen klarar av att huset lever, men månen är trots allt inte så stor. Glasleverantören påpekar att man med jämna mellanrum borde kolla inramningen och att trycket på glasen inte blivit för stort.
– Speciellt stockhus lever så kraftigt att det finns skäl att kontrollera att ramarna inte har satt sig.