Rasmus Viitala och Viktor Gustafsson från BoGy vann var sin resa till världens största partikelfysiklaboratorium Cern i Schweiz. Foto Bbl – Kristoffer Åberg

I december reser de på prisresa till Cern

Rasmus Viitala och Viktor Gustafsson från Borgå gymnasium fick för ett par veckor sedan veta att de båda har vunnit en resa till Cern, världens största laboratorium för partikelfysik.

BORGÅ. I årets Teknaturtävling för gymnasieelever, den så kallade Cern-tävlingen, vann två ynglingar från Borgå gymnasium var sin resa till världens största partikelfysiklaboratorium, Cern i Schweiz. Rasmus Viitala vann hela tävlingen, och Viktor Gustafsson kom trea. De fem bästa i tävlingen får resa till Schweiz.
Teknatur är en tävling i teknik och naturvetenskap för elever i klasserna 7-9 och gymnasier i Svenskfinland. Den ordnades i år för tjugonde gången. Just nu har man tre olika klasser, en 7-kamp för sjundeklassister, en projekttävling för åk 7–9 och Cern-tävlingen som är en fysiktävling för elever i gymnasierna.
– Fjolårets projekttävling vanns av en pojke från Åland med en lampa som inte behöver elkablar för att fungera, berättar Maria von Bonsdorff som ansvarar för Teknatur.
Cern-tävlingen är teoretisk och innehöll sex frågor. En av dem handlade om mörk materia och en om jordens rotationshastighet runt solen och centripetalaccelerationen. Vad är verkningsgraden för processen då stjärnor faller in i stora svarta hål i rymden? Hur kall måste en liter koladryck vara för att man skall kunna banta genom att dricka sådana läskedrycker? Vilken massa har Higgsbosonen? Ja, för att klara en sådan fråga måste man ju först veta vad en Higgs-boson är.
Det var alltså frågor av olika typ, och inte alls enkla frågor.
– En del av det här var nog sådant som vi aldrig hade sett förut, säger Rasmus. Man fick nog läsa texten många gånger innan man fattade vad det handlade om.
Slutresultatet var i alla fall att Rasmus skrapade ihop 26 poäng av 36 möjliga och Viktor fick 23. De andra vinnarna kom från Katedralskolan i Åbo, Gymnasiet Lärkan i Helsingfors och Petalax gymnasium.
– Vi fick veta resultatet för ett par veckor sedan, berättar Rasmus. Vi kom till en fysiklektion och läraren kom med ett par diplom och tog i hand och gratulerade.
Nog kändes allt litet overkligt.
Båda säger att fysikundervisningen vid BoGy är intressant och bra. Det är ganska små grupper, så man får nästan en personlig undervisning. Resultatet är också att båda två kan tänka sig en framtid med studier i fysik och matematik eller vid Aaltouniversitetet.
Fysiklärare Anna-Lena Juslin vid BoGy är förstås både glad och stolt. Hon berättar att skolan nog har klarat sig bra också tidigare i Teknatur och att elever också förr har fått åka till Cern, men det är nog första gången två elever vinner de här priserna.
– Vi har fina fysiker i Borgå, säger hon.
I december åker sedan hela fysikgruppen från Borgå i väg till Cern för några dagars rundvandring och föreläsningar.
– Det gäller nog att suga upp så mycket fakta man kan när man väl är där, säger Rasmus Viitala.