Sibbo fullmäktige tar hjälp av Fingerpori. FOTO: Birgitta Ehrstén

Sibbo tar humorn till hjälp

SIBBO. Alla frågetecken kring kommunernas framtid måste vänta på svar och här hjälper inget annat än humor, sa kommundirektör Mikael Grannas på fullmäktigemötet. Och delade ut en bok med karikatyrer.

Sibbo fullmäktige samlades på måndagen till sitt första möte efter sommarpausen och kunde konstatera att läget vad gäller kommunens framtid, om möjligt blivit bara mer förvirrad.
Mikael Grannas redogjorde för hur man jobbar med alla utredningar kring alternativen med kommunsammanslagningar med de Mellannyländska kommunerna och kommunerna i Östra Nyland. Antalet möten och arbetsgrupper är många.
– Om det kommer att krävas ännu en utredning som gäller metropolen, så räcker inte våra resurser till. Kommer kravet, så måste vi ta ställning till vad vi gör i det skedet.
I detta läge vet ingen ens om regeringen kommer att utse en utredningsman för metropolen.
Nu räknar kommunen med att alla ledande tjänstemän sätter ner två dagar per vecka på olika utredningar och arbetsgrupper. Det blir 3-4 sammanlagt personarbetsår.
Regeringens beslut om att en metropolförvaltning ska skapas har försatt utredarna i en osäker situation.
– Ska vi utreda modeller för en ny kommun så måste vi veta vilka uppgifter en kommun ska ha, konstaterade Grannas. Vet man inte det, så går ett år till spillo.
Inom metropolkommunerna är läget ännu mer osäkert efter att man börjat spekulera om att förvaltningen skulle ta över även social- och hälsovården.
– Tidtabellen var tidigare att SOTE-besluten skulle finnas 2015 och att kommunerna ska ha ett halvt år på sig att anpassa sig efter besluten. Nu pratar man om 2017, vilket betyder att vi har ett riksdagsval före beslut kan tas.
Mikael Grannas räknar med att politikerna vill vänta och se vad riksdagsvalet innebär för hela kommunfusionsrumban och att slutliga beslut är att vänta först "efter att dammet lagt sig".
Kommundirektören konstaterade att Sibbo jobbar vidare med de två utredningar man fattat beslut om och att man hösten 2014 kommer att ha två jämförbara utredningar att ta ställning till.
– Då kan vi se vad som är realistiskt och göra en bedömning över vad vi vill.
Läget kring metropolen kommer att leva under hösten varnade kommundirektören. Han påpekade att fullmäktige får leva med att inte ha svar på ens de mest centrala frågor som gäller kommunens roll i framtiden.
– Det är tragikomiskt, så det är bäst att förhålla sig humoristiskt till läget, konstaterade Grannas och uppmanade fullmäktigeledamöterna att plocka åt sig av karikatyrtecknaren Pertti Jarlas bok "Fingerpori kuntauudistus, mukana Sote", en bok där den centrala personen grunnar på kommunreformer och social- och hälsovårdsbeslut.