Kim Sundman och Carl Björkman poserar framför Hindhår-Boe FBK:s gamla trotjänare från 1965. Kåren firar 90 år i år.

Hindhår-Boe FBK har släckt i nittio år

Hindhår-Boe frivilliga brandkår grundades 1923 och firar nittio verksamma år i år. Rolf Sundström har varit med ungefär hälften av tiden.

BORGÅ. Hindhårbon Rolf Sundström gick med i den lokala FBK-verksamheten för ett fyrtiotal år sedan. Den största förändringen som skett sedan han gick med i kåren ligger i utrustningen; telefoner och datorer har kommit in i bilden och har blivit ett bra hjälpmedel i arbetet.

– Utrustningen överlag har förändrats helt och hållet. Förr gick man och for som man var då det blev utryckning, men i dag fordras det släckningsdräkter och dylikt för att ens få gå nära en eldsvåda, säger Sundström.

På branddepån i Hindhår, ett gammalt trähus som en gång fungerat som skola, har tiden däremot stått still. Linoleummattor och nötta bräder täcker de sviktande golven, skivstången står inklämd bland gamla möbler, på väggen ovanför, bredvid griffeltavlan, tickar en rund skolklocka.

Rinnande vatten
Och om naturen gör sig påmind så får man hasta i väg till utedasset. Förbluffande nog fick brandkårsmedlemmarna rinnande vatten, i form av en kran i garaget, för bara två veckor sedan.
– Utedasset är en orsak till att vi inte har någon junioverksamhet. Sedan då ungdomarna fyller 16 kan de komma med i verksamheten, säger kårchef Kim Sundman.

För tillfället har kåren något mer än tjugo aktiva och beredskap att rycka ut, även vardagar, på tio minuter med en plus två man. Medeltalet ligger på sex minuter.
– Antalet utryckningar varierar, vi har i snitt tjugo uppdrag per år, säger Sundman.

Hästar ...
Uppdragens art varierar, det handlar om allt från att släcka regelrätta eldsvådor till att släcka markbränder, röja nerfallna träd och hjälpa till vid trafikolyckor. Hästar har blivit allt mer populära i Hindhår och oftare än tidigare får kåren rycka ut och hjälpa kreatur och ryttare i nöd.

– Senast för en vecka sedan lyfte vi en häst som fastnat i ett dike, säger Carl Björkman

Rolf Sundström är fortfarande aktiv inom kåren, men utryckningar hänger han inte längre med. Genom åren har han hjälpt till att släcka både mindre och större bränder, den som han aldrig glömmer är storbranden på Nestes raffinaderi påsken 1989. Då ryckte hela regionens kårer ut.

– Det var en oljecistern som brann och vi höll på och släckte i över ett dygn. Det var ett stort och mäktigt skådespel, om man nu kan säga så, och i ett skede var branden redan släckt men så flammade elden upp igen, berättar han.

... och katter
Några katter har han också räddat ur träd, då har det alltid slutat bra. Men det finns de gånger då utgången inte varit lycklig.
– Det är sådant som man måste se till att bearbeta och glömma, menar Sundström.

Kårens utrustning med utryckningsfordon, manskapsbil och fyrhjuling är i skick, på önskelistan står en ny branddepå. Nya medlemmar välkomnas också med i verksamheten.

Hindhår-Boe FBK firar sitt 90-årsjubileum i dag med en fest för inbjudna gäster. Deltar gör representanter för byns föreningar, avtalsbrandkårerna samt räddningsverket. Pensionerade medlemmar är också inbjudna till jublet. Byborna bjöds på kaffe och bulle vid depån i samband med byadagarna i augusti jubileet till ära.