Kommunerna i Helsingforsregionen befinner sig i tumult. GRAFIK: Pernilla Karlsson

Metropolspelet ökar trycket på Sibbo

HELSINGFORS. Tumultet ökar kring metropolplanerna. Nu utreds om metropolförvaltningen ska få ta över även social- och hälsovården och trycket ökar på Sibbo.

Sibbo kommunstyrelse ska på sitt nästa möte fatta beslut om att utreda kommunfusioner mellan Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa och Mörskom. På samma möte ska man komma med ett förslag till kommunens linjedragningar i fråga om social- och hälsovården inom metropolen. Tidigare har man inlett utredningar om fusion med de Mellannyländska kommunerna och regeringen har bett Sibbo utreda två alternativa fusioner inom metropolen.
Men nu ryktas det att regeringen ska föreslå ytterligare två fusionsutredningar.
De nya alternativen skulle vara:
Alternativ ett: Helsingfors, Esbo, Vanda, Kyrkslätt, Grankulla och Sibbo.
Alternativ två: Helsingfors, Vanda och Sibbo.
Samtidigt tror man att regeringen vill utreda en Mellannyländsk kommun med fusion av Hyvinge, Träskända, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs och Tusby och en Västnyländsk kommun med fusion av Esbo, Grankulla, Kyrkslätt och Vichtis.
Om regeringen kommer med budet, så har Sibbo fem fusionsutredningar på gång.
– Vi gör finländskt rekord tror jag, säger kommundirektör Mikael Grannas och konstaterar att resurserna inte räcker till.


Helsingfors egna race
Det politiska fältet sjuder för samma dag som ministerarbetsgruppen sätter sig ner för att diskutera metropolen, så slår Helsingfors samlingspartister på stora trumman: de vill ha en stark metropol som även tar hand om social- och hälsovården. Logiken är att får de inget Stor-Helsingfors, så vill de ha en stark metropol.
Det skulle innebära att metropolkommuner som stretar mot fusioner, skulle bli kvar med just ingenting annat än skolfrågor.
För kommunerna som inte räknas till metropolen, men som hör till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, innebär en stark metropol problem. Bland annat Lojo och Borgå sjukhus skulle bli utanför modellen.
– Samlingspartiets förslag luktar ett första steg mot kommunfusioner även inom metropolen, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP).
Får man fusioner, kan man nöja sig med en svagare metropolförvaltning.


Sibbo i kläm
Mikaela Nylander avundas inte Sibbo i det här läget.
– Sibbo måste klart definiera sin ställning och tänka långsiktigt och strategiskt. Det finns så starka passioner kring metropolen, att det är svårt att tro att förvaltningen inte kommer att bli stark.
Sibbos roll är dessutom avgörande för Östnyland.
– Hur vill Sibbo i framtiden sköta sin yrkesutbildning, var tar de sin sjukvård och hur gör de med avfallshanteringen? Alla beslut påverkar de övriga Östnyländska kommunerna, konstaterar Nylander.
Mikael Grannas säger att tiden inte är inne för slutliga beslut ännu.
– Den kommer, det gör den. Men nu ska vi göra seriösa utredningar och så länge finns det ingen anledning att rusa iväg.
Grannas konstaterar att fler öppningar i diskussionerna kommer.
– Hela fältet är råddigt. Som bäst vet vi ingenting om framtiden för 70-80 procent av det som idag är den kommunala ekonomin.


Slut med slumrande toner
Nylander hoppas att ingen i de Östnyländska kommunerna längre sticker huvudet i busken. Alla konkreta orsaker till att förändringar måste till, finns kvar.
– Det är allvar och ingen kan längre leka struts. De som ännu går omkring och tänker att det inte blir nåt av alltihopa tror fel. Kommer det inte förändringar nu, så kommer de om något år.
Eftersom motståndet mot fusioner är kraftig och regeringen inte gått in för tvång, så pekar allt mot att metropolförvaltningen blir stark.
– Nästa år blir avgörande och mycket kommer att hända.
Förutom att regeringen ska göra linjedragningar för metropolen så sitter även en arbetsgrupp och grunnar på hur social- och hälsovården ska ordnas inom metropolen. Den ska lämna sitt förslag inom oktober-november.
Kommunförbundet meddelade att man har beställt en utredning om en svensk förvaltningsmodell inom metropolförvaltningen. Den ska göras av Borgås tidigare kommundirektör Marcus Henricson och den får finansiering av Svenska kulturfonden.