Sekreteraren var speciellt intresserad av sina kollegors uppgifter. FOTO: Colourbox

Sekreterare snokade i patientuppgifter

BORGÅ. Tolv kollegor har låtit utreda varför en avdelningssköterska vid jouren för barnpsyket i Borgå läst deras patientuppgifter. Sekreteraren har kommit åt känsliga uppgifter och åtalas för brott mot sekretesslagen.

Det var en kollega som för ett drygt år sedan började undra vilka alla som läser de sjukjournaler som förs i samband med hennes vård på andra enheter inom HNS.
– Jag började misstänka att någon tittat i mina handlingar och beställde ett utdrag över vilka som gått in i dem, säger kvinnan som vill vara anonym.
Det var så Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt inledde en utredning som bara svällde. Det visade sig att sekreteraren gått in i en mängd kollegors sjukjournaler. Det handlade om sådana som jobbade på hennes egen enhet, men även om personer som hon inte alls känner och som jobbar på helt andra enheter.
Hon hade tillgång till både sjukjournaler och korrespondens mellan vårdenheten och patienten, men hon hade ingen rätt att gå in i de här dokumenten som sekreterare på barnpsyket. Avdelningssekreteraren avskedades då hennes göranden avslöjades.
Sekreteraren har i vissa fall gått in i en kollegas uppgifter tiotals gånger.
– Hon har fått mycket känslig, personlig information och på så sätt hotat den personliga integriteten för sina kollegor, konstaterar åklagare Jukka Haavisto. Han betecknade handlingarna som djupt kränkande.
Kollegan som startade hela utredningen, säger att sekreteraren kommit åt uppgifter långt bakåt i tiden.
– Då man öppnar en patientjournal så ser man hela historien och även allt det som berör tidigare behandlingar. Hon vet sådant om mig som inte ens de närmaste vet. Det känns hemskt.
Just den här kollegan har inte någon koppling till sekreteraren, de känner inte varandra och har inga gemensamma bekanta.
– Eventuellt har jag varit på något gemensamt möte och så har jag i viss mån haft hand om lite av den avdelningens skriftliga rapporter.
Vad som lockat sekreteraren att utforska andras journaler vet man inte och kollegorna tror att det handlar om ren och skär nyfikenhet.
– Då man tittar på datum för när hon varit aktiv så ser det ut som om det skulle ha varit just de dagar som det är lugnt på jobbet. Kanske hon har haft tråkigt på jobbet?
Alla anställda inom HNS informeras alltid vid anställning om vilka sekretessreglerna är, men försvaret erkänner inte att sekreteraren skulle ha begått brott, men nog att hon gjort sig skyldig till en förseelse.
Fallet har inte klargjort om avdelningssekreteraren varit inne i andra än kollegornas handlingar. Om en patient misstänker det så kan man be om en utredning om vem som tittat i handlingarna.
De uppgifter sekreteraren varit nyfiken på kommer tingsrätten att sekretessbelägga i 60 år och största delen av rättegången är inte offentlig. Maximistraffet för brottet är 1 år fängelse, eller böter. I ett tidigare fall som Borgå tingsrätt behandlade i början av året hade en sekreterare gått in i sin släktings patienthandlingar. Hon dömdes till böter och skadestånd.