Vilstol får vänta. Chefläkare Anders Mickos kan räkna med en höst fylld av arbete. Foto: Kristoffer Åberg

Anders Mickos står inför arbetsam höst

Anders Mickos efterträder Kati Liukko på chefläkarposten i Sibbo när mycket är på gång. På det lokala planet är bygget av den nya social- och hälsostationen inne på slutrakan, medan en reform av vården planeras på det nationella planet.

Det blir en intensiv höst för chefläkare Anders Mickos som tillträder som tf redan på måndag. På allvar kan han titulera sig chefläkare efter att besvärstiden löpt ut. Dels ska han ta över helt nya arbetsuppgifter, dels har han vissa uppdrag i egenskap av utbildningsöverläkare i Östnyland att slutföra. Han har trivts bra med det jobb han haft i ungefär tre års tid, men kunde trots allt inte motstå frestelsen att söka det chefläkarjobb som ledigförklarades i somras.

– Det här är en bra och fungerande hälsocentral. Det blir ett stort tomrum efter Kati Liukko som har gjort ett fantastiskt jobb, men jag ska göra mitt bästa för att fylla det.

Någon helomvändning blir det inte frågan om för social- och hälsovården i Sibbo. Mickos vill hålla fast vid de riktlinjer som hans företrädare har ritat upp.

– Att utveckla arbetet är viktigt för mig precis som det har varit för henne.

Anders Mickos lyfter fram två tyngdpunktsområden framför andra.

– Jag ser klientcentreringen som mycket viktig. Det vill säga att klienten ges möjligheten att ta ett större ansvar för sin egen hälsa och den egna vården.

Klienten ska ha en möjlighet att delta i planeringen av vården, speciellt då det gäller en långvarig sjukdom. Mickos tycker att det här är viktigt också inom socialvården; klienten ska ges en möjlighet att iklä sig en aktivare roll.

Det andra tyngdpunktsområdet gäller samarbetet mellan olika yrkesgrupper och olika sektorer. Flytten in i en nyrenoverad och nybyggd vårdcentral där professionella från olika sektorer inom vården samlas under samma tak ser han som ett stort steg åt rätt håll. Därtill gäller det att ytterligare utveckla samarbetet med de övriga kommunala sektorerna, såsom bildning och idrott.

Väntetider
För tre år sedan gick hälsovården i Sibbo över till konceptet Bra mottagning, en modell som framgångsrikt tillämpas på flera håll i världen. Målet är att erbjuda den som behöver läkarvård en tid inom en till tre dagar, förutsatt att patienten tar kontakt i början av veckan. Man lade om läkarnas arbetsrutiner bland annat så att de ska ha mera tid för patientarbete i början av veckan då behovet är som störst.
Det är ett fungerande system, förutsatt att alla tjänster är besatta och alla läkare på plats. I våras uppstod köer i samband med att några läkare av olika orsaker var frånvarande, samtidigt som man saknade vikarier.

– Som längst har kön varit tre veckor lång, säger Mickos, som räknar med att vårdkön ska kunna hållas i schack tack vare att alla läkartjänster för tillfället är besatta.

Från annan ort

Sibbo har signalerat sin villighet att vårda inte bara sina egna invånare utan även personer bosatta i andra kommuner.
– Någon överkapacitet har vi inte, men vi klarar av några hundra till.

Om intresset visar sig vara större än så, och ett tusental personer söker vård i Sibbo, behövs tilläggsresurser. Det är speciellt gamla Sibbobor, som sedan några år tillbaka är helsingforsare, som kan vara intresserade av vård i den tidigare hemkommunen.

– Där har vi ett problem i och med att de önskar använda hälsogården i Söderkulla, som är underdimensionerad.
Det finns planer på en ny vårdcentral i södra Sibbo, men Mickos misstänker att det i dagens ekonomiska läge kan dröja innan bygget blir verklighet.

Reformen
Anders Mickos tror inte att den planerade reformen av social- och hälsovården ska få negativa följder för den som behöver vård.
– Största delen av de tjänster vi erbjuder befolkningen påverkas inte av under vilket tak de ordnas. Men om det blir stora ändringar leder det till oro hos personalen snarare än bland befolkningen.
Utvecklingsarbetet måste gå vidare fastän många frågor fortfarande är öppna. Förändringarna kan möjligen bli omvälvande men i väntan på besked vill Mickos fortsätta utveckla vården, både med tanke på kvalitet och på funktionalitet.