Vårberga sjukhus ska ha bara 16 vårdplatser. FOTO: Kristoffer Åberg

Vårberga sjukhus får ta in färre patienter

BORGÅ. Förvaltningen av psykvården i Borgå blir kvar lokalt men antalet psykplatser vid Vårberga sjukhus krymper från 40 till 16 beslöt HNS styrelse på måndagen.

Styrelsen beslöt även att tillsätta en arbetsgrupp som vid utgången av februari nästa år ska lämna ett förslag till hur psykvården ska organiseras och hur resurserna ska fördelas.
Sjukhusdirektör Sune Lang är nöjd över att det inte blev någon central förvaltning åtminstone tillsvidare.
– Sote-utredningarna spelar naturligtvis in här, och så länge man inte vet mer om framtiden borde man inte vidta radikala förändringar.
För Borgås del är det viktigt att komma vidare i fråga om Vårberga sjukhus renovering.
– Nu vet vi att vi har 16 platser och att resten av våra patienter vårdas centralt. Men vårt investeringsbehov kvarstår trots allt eftersom sjukhuset har levt ut sin tid.
Tillsvidare saknas investeringsmedel för en renovering, men Lang räknar med att beslut måste fås omkring 2015-16.
HNS styrelse strävar till att utveckla vården så att det finns några regionala vårdinstanser och en centraliserad psykvårdsinstans som tar hand om mer krävande vård. HNS vill även få en kraftig satsning på den öppna vården fram till 2018.
– Tilläggsresurser på den öppna sidan krävs om man minskar antalet platser på de regionala sjukhusen. Man får bara hoppas att resursfördelningen inom den öppna vården är korrigerad, innan man minskar platserna på sjukhus, konstaterar Lang.
Arbetsgruppen som ska komma med förslag i februari ska även ta ställning till var den koncentrerade psykvården ska finnas.
– Kelloskoski sjukhus i Tusby är nu det enda sjukhuset som eventuellt skulle ha utrymme för fler vårdplatser. Men det skulle vara synnerligen svårt för patienterna i Östnyland att ta sig dit.
Sune Lang oroar sig även för samarbetet mellan olika instanser som är ägnat att stöda patienter.
– Nu fungerar det väldigt bra här i Borgå, men hur blir det om patienterna inte vårdas här?