Inte en enda ny klient ryms in i Johannisberg. FOTO: Kristoffer Åberg.

Tjänstepaket gick upp i rök inom åldringsvården

BORGÅ. Trettiosex tjänster och upp till 90 nya platser för klienter var planen då det nya servicehuset i Johannisberg planerades. Nu blir det tre tjänster och inga nya platser. Hur gick det så?

Kärv ekonomi och fortsatta dåliga utsikter har dragit krokben på planerna som skulle ha inneburit att vården av de äldre i Borgå äntligen skulle ha förbättrats.
Soili Partanen som är chef för äldreomsorgen medger ändå inte att läget skulle vara kaotiskt.
- Vi har gjort en utredning av  vårdkedjan och vi fyller närapå de nationella vårdkriterierna. Det är alltså inte kaos, utan en kompromiss i ekonomiskt dåliga tider, säger Partanen.
Att det gick så att det nya servicehuset inte kan erbjuda en enda ny plats är ett faktum.
- Men vi kan i stället ha sjukvårdare i jobb dygnet runt och erbjuder på så sätt bättre vård för äldre som bor hemma.
Äldreomsorgschefen konstaterar även att läkarsituationen blivit bättre och att staden från och med hösten kan erbjuda läkarjour på åldringshemmen dygnet runt. Staden satsar även hela tiden allt mer på rådgivning och förebyggande vård.
– Ju tidigare klienterna får rätt vård, desto senare behöver de tyngre vård.

Från vård till rådgivning
I enlighet med den strategin föreslår man nu att två nya koordinatorer och bara en ny sjukvårdare ska anställas.
– Lagen om äldreomsorg utgår just från det, att kommunerna ska erbjuda rådgivning och främja de äldres hälsa i tidigt skede.
Strategin går alltså ut på att lotsa klienterna till den öppna vården där man kan köpa tjänster.
I kön för effektiverat serviceboende finns nu omkring 15 klienter. Men det är en kamp om köplatserna, kriterierna är hårda och flera av de som köar ligger i vård i Näse sjukhus.
Eftersom servicehuset i Johannisberg inte erbjuder nya platser utan fylls av tidigare klienter, så faller blickarna nu på det planerade servicehuset i Majberget.
– Vi hoppas hitta sådana lösningar som gör att vi kan ta in nya klienter där. Men först måste vi utreda hur vi ska göra med Ebbo åldringshem, och nästa år måste vi överhuvudtaget se över hur vi ska ha det med dygnet runt vården.

Ebbos framtid oklar
Framtiden för Ebbo åldringshem utreds inför budgetberedningen. I höst hoppas lokalitetsdirektör Börje Boström att ett förslag ska kunna läggas fram.
– Vi jämför kostnader för en renovering med vad ett nybygge skulle kosta, konstaterar Boström.
Alla beslut för nybygget är gjorda, det enda som fattas är ett besked om aravabidrag. Kommer det snart så kan man sätta igång med bygget om ett år.
Om man besluter sig för att sälja Ebbo eller renovera, så måste klienterna flytta. Den ursprungliga planen var att servicehuset ska stå klart på Majberget år 2017. Servicehuset skulle lätta på trycket för Näse sjukhus och ersätta Ebbo, men eftersom servicehuset i Johannisberg inte kortade på kön av nya klienter, så måste man kanske tänka om och hitta nya lösningar, konstaterar Soili Partanen.

Snabba ryck

Men att det ändrar snabbt inom äldreomsorgen i Borgå kan Äldrerådets ordförande intyga.

– Det kom som en fullständig överraskning att man plötsligt fattat ett beslut som innebär att inga nya platser erbjuds, säger Björn Sundqvist.
Han konstaterar att Borgå har lång väg för att nå en stabilt läge inom äldreomsorgen.  Lagen som möjliggör att  äldre invånare ska kunna flytta till sin gamla hemkommun om de så vill, har gett en del förfrågningar i Borgå.
– Staden har redan backat 15 äldre som frågat om möjligheterna att flytta och få serviceboende. Staden borde reservera platser även för dem.
Enligt strategin som går till år 2020 räknade man för inte så länge sedan med att det behövs 60-90 nya platser i Johannisberg och ytterligare 60-80 nya platser på Majberget före år 2017.