Hit men inte längre. Om man går upp till vattentornet riskerar man att få betongklumpar i huvudet. Foto: Mikael Grönroos

Vattentorn i Hammars i dåligt skick

BORGÅ. Vattentornet i Hammars är i dåligt skick och i behov av reparation visar en färsk granskning. Orsaken är konstruktionen som kan innebära en rasrisk.

Efter att ett likadant vattentorn i Jyväskylä kollapsade i fjol lät man granska de tre övriga som finns av samma modell och nu visar resultaten av granskningen att vattentornet i Hammars är i sämst skick av de granskade tornen.
– Nog var det en besvikelse att det var i sämst skick av de tre, men efter raset i Jyväskylä så var jag inte särskilt överraskad, säger Borgå vattens vd Risto Saarinen.
Som en säkerhetsåtgärd halverade man genast efter Jyväskyläolyckan vattenmängden och nu har man också stängt av omgivningen kring Hammarstornet med stängslen. Inte för att tornet riskerar att rasa utan för att det finns en liten risk att betongklumpar lossnar från konstruktionerna och ramlar ner.
– Vi vill ju inte att någon kommer till skada, det kan falla bitar ner, säger drifttekniker Rabbe Hellman.

Reparera eller riva?

Frågan är vad som nu ska hända med vattentornet? Enligt Saarinen kan man reparera tornet och stöda upp konstruktionen.
– I bästa fall förlänger man användningen med 15-20 år till och det är inte särskilt mycket.
En sanering av tornet från 1976 skulle kosta i storleksklassen några hundra tusen euro medan ett helt nytt torn är minst tio gånger så dyrt.