Lotta Gustafsson och Iida Laine var med om första dagens invigning.

Invigningsritualer är inte skoj

BORGÅ. Är inspark mobbning eller spex? Beror på vem du frågar. – Vi får inte blunda för det här, säger Carola Wiksten Gustafsson om de nya sjuornas inofficiella invigningsritualer som kan inkludera såväl äggkastning som permanent tusch.

– Några av pojkarna var nedklottrade med tusch eller vattenfärg i hela ansiktet. En pojke hade rått ägg och äggskal i håret, säger Pia Rauvanto som i måndags reagerade på nerkladdade skolpojkar i centrum.

Från vilken skola pojkarna kom är okänt.

– De såg inte alls lyckliga ut.

Rauvantos arbetskamrat såg en pojke gråta lite längre bort.

Rauvanto är chockad över vad hon såg. Hon kallar det "fruktansvärd förnedring mot pojkarnas personliga integritet". Hon vittnar om hur barnen var taggade med skällsord och bilder av "kyrkbåtar."

– Att det fortfarande i denna dag kan tillåtas att förnedra andra på det här sättet är otroligt, säger Rauvanto.

Åsikterna går isär när det kommer till äldre elever som retas med de yngre under de första skoldagarna. Det kallas ofta nollning eller inspark i Sverige, gulnäbbsintagning i Finland.

Mobbning säger vissa, spex säger andra. Den inofficiella invigningen som ofta sker i en retsam stil är en tradition, men ska den finnas kvar? På den punkten är de utsatta inte alltid lika allvarligt inställda som betraktarna.

Bara på skoj

De färska sjuorna som trängs precis vid Strömborgska skolans ingång är mitt i sin andra dag som högstadieelever. En pojke har fortfarande spår av svart penna vid tinningen. De sjuor som uttalar sig om traditionen bland eleverna verkar ta den med en klackspark. Åtminstone skenbart.

– Det är kul, det är helt okej, säger Jesper Blomqvist, en av sjundeklassarna som hänger på Strömborgska skolans gård under rasten.

– Att bli lite retad de första dagarna är en tradition. Det är roligt och bara på skoj, säger Casper Bergman, en annan sjua.

Lotta Gustafsson var också med om tuschnollningen och tyckte den var okej.

– Det är frivilligt att vara med, ingen blir tvingad.

Ägg lär också ha kastats, men ingen av eleverna erkänner att de varit med om det. Det är ju inte så roligt att få ett ägg i huvudet, säger någon.

– Det är ganska hemskt, tillägger en annan.

Får inte blunda

– Vi får inte blunda för det här, säger Carola Wiksten-Gustafsson som är rektor för Strömborgska skolan.

Hon träffade på två elever som hade blivit målade i ansiktet under den första skoldagen. Det ledde till ett allvarligt samtal. Eleven sade att det bara var på skämt. Skolans föreståndare är av en annan åsikt.

– Det är inget skämt, jag godkänner inte den här sortens aktiviteter, säger Wiksten-Gustafsson.

Hon kan inte kommentera vad som hände efter skolan.

– Det här är mobbning. Man måste ta i det, ta reda på vem som står bakom och prata om saken.

I Strömborgska skolan är policyn att den som mobbat har ett samtal med rektorn varefter hon eller han får ringa hem och berätta om saken för föräldrarna.

"Inte inom ramarna för skoj"

– Jag vet inte vad som hänt efter skoltid, men det är väldigt trist om något sådant hänt, säger Li-Lo Söderholm som är rektor vid Lyceiparkens skola.

Hon har inte hört att någon mobbning av nya elever skulle ha ägt rum i Lyceiparkens skola.

På måndagen var eleverna i skolan från nio till ett. De träffade bland annat sina klassföreståndare. Söderholm invigde läsåret i festsalen med ett tal som handlade bland annat om tolerans.

Hon poängterar att Lypa aktivt motverkar mobbning där de kan. Såväl ett antimobbningsteam som projektet Kiva skola ska bidra till en bättre sammanhållning där ingen blir utfryst.

Om någon blir mobbad utanför skoltid syns det också i skolan, säger hon, och hemmet ska i samarbete med skolan ta tag i saken. Den som mobbar måste konfronteras.

Om någon sjundeklassare har blivit utsatt för mobbning hoppas Söderholm att den eleven hör av sig till henne. Ingen ska tvingas till något mot sin vilja, säger hon, det är översitteri från de äldres sida.

– Det här får inte plats inom ramarna för skoj.