Björn Kellgren vill bli fiskare. Nu utbildar han sig under pappa Vikings överinseende. Foto: Kristoffer Åberg.

Projekt hjälper unga fiskare att få ett yrke

BORGÅ. Björn Kellgren på Pellinge är 18 år och nyutexaminerad husbyggare. Ändå är det fiskarlivet som han ser framför sig, mer eller mindre uppvuxen i båten och rökeriet som han är.

Kellgren är en av fem som har nappat på Nylands fiskarförbunds projekt för nya yrkesfiskare. Meningen är att han ska fungera som gesäll hos sin far och dessutom läsa teori samt gå kurser i olika färdigheter som kan vara bra att ha som yrkesfiskare.
För fiske vill han ha som yrke i framtiden, han har vuxit in i yrket först som passagerare i båten och under de senaste åren som handräckning och hjälp. I tisdags var han ute på havet för att ta upp en ryssja tillsammans med sin pappa Viking och farfar Håkan, fiskare och fiskeföretagare båda två. Meningen är att Björn ska följa i deras fotspår.
– Nog känns det bra, så länge det kommer fisk. På sommaren är det långa dagar men på vintern är det litet lugnare, säger Björn Kellgren.
Han tror att det kan vara bra att ha två ben att stå på. Fisket under sommarhalvåret och husbyggandet när det är lugnare på fiskefronten. Man kan nämligen aldrig veta hur framtiden ser ut för yrkesfisket trots att det just nu ser ganska ljust ut med relativt bra fångster och framför allt en märkbar förbättring av vattenkvaliteten i Finska viken.


Skräddarsydd utbildning
Vid Nylands fiskarförbund är verksamhetsledaren Christian Lindén glad över att nästan ett halvdussin fiskargesäller vill utbilda sig och han hoppas få ännu några till på kroken. Annars kan det gå illa för fiskarstammen.
– Yrkesfiskarna håller sakta på att dö ut. Medelåldern bland fiskarna är långt över 50 år, varje ny fiskare som vi får in i skrået är välkommen.
Enligt Lindén är en längre institututbildning inget lockande alternativ för fiskarfamiljernas ungdomar. Dels har de redan bra grundfärdigheter och dels behövs deras arbetsinsats hemma vid fiskeriföretaget medan de utbildar sig.
Viking Kellgren är glad över möjligheten att få lära ut yrket till sin son.
– Man vinner tid och vad lär man sig av att sitta på skolbänken, inte sådant här jobb inte.
I en fiskeriläroanstalt är det en utmaning att lära ut det praktiska jobbet och en omöjlighet att beakta de lokala förhållandena i studenternas hemtrakter.


Stark framtidstro
Att någon bara bestämmer sig för att bli yrkesfiskare utan att ha en familjebakgrund med fiskeriet som ständigt närvarande är ovanligt och Lindén menar att det krävs både mod och ett visst grundkapital för den som tänker ge sig in i en bransch som hela tiden befinner sig i korselden mellan naturskyddsintressen, EU-bestämmelser och myndighetskrav.
Visst, det är utmanande, menar Björn Kellgren, men så länge det finns fisk så ska det bära sig och han tror att det finns tillräckligt att fånga också i framtiden.
– Vattnen har blivit renare och om de fortsätter att göra det så borde det också fortsätta att komma fisk.
De andra förutsättningarna är också i skick, båtar, fiskebragder, rökeri, kylrum och en trogen kundkrets finns.
– Allting finns här hemma, det är bara att kliva i båten och fara ut. Det skulle inte lyckas annars, jag skulle vara tvungen att ta stora lån och nästan arbeta ihjäl mig och ändå skulle det inte löna sig, tror Kellgren.