Jere Riikonen på Prästgårdsåkern där den nya koloniträdgården kunde placeras. Foto: Kristoffer Åberg

Nytt förslag om koloniträdgård på Prästgårdsåkern

BORGÅ. Plötsligt finns det planer för två koloniträdgårdar i Borgå, en mera anspråkslös i Humleberg och en lyxigare variant på Prästgårdsåkern.


Tre Borgåpolitiker har lämnat en fullmäktigemotion där de föreslår att staden låter planlägga ett koloniträdgårdsområde invid åstranden på Prästgårdsåkern.
Det är Jere Riikonen, kristdemokrat, Markku Välimäki och Raija Tölkkö, båda samlingspartister, som nu drar en lans för området som också Borgå Koloniträdgårdsförening tycker att lämpar sig bra.
Det finns två föreningar för koloniträdgårdsivrare i staden och den yngre, Borgå traditionella koloniträdgård, har tagit initiativ till en placering i Humleberg, norr om Staffas.
Ett principbeslut om att staden ska inleda planering av ett område för kolonilotter i Humleberg har godkänts av stadsutvecklingsnämnden.
Humlebergträdgården skulle tillåta mindre byggnader, på dryga 20 kvadratmeter, på en del av trädgårdslotterna. Stugorna skulle vara utan alla bekvämligheter.
Konkurrerar inte
I den färska motionen strävar initiativtagarna efter en helt annan modell än den i Humleberg.
– Men det betyder inte att vi motarbetar Humleberg, säger Välimäki. Vi tror att det finns ett behov av fler koloniträdgårdar i staden.
– Vi vill inte konkurrera utan komplettera. I många år har man bollat frågan om bebyggda trädgårdslotter fram och tillbaka i Borgå, utan resultat. Nu tror jag att man kan säga att vi har löst den gordiska knuten.
– Genom att föra fram ärendet som en motion får vi mera tyngd bakom våra tankar. Vi vill inte bara prata utan komma med ett konkret förslag.
Tjänstemännens åsikter
Prästgårdsåkern var också platsen för den första koloniträdgården i Finland. Den grundades av fattigvårdsnämnden på initiativ av köpmannen Rudolf Flodman 1915.
– Inte exakt på samma plats men mycket nära vill vi att den nya koloniträdgården ska planeras, säger Jere Riikonen.
– Vi upplever att området i Humleberg bäst motsvarar tjänstemännens åsikter medan vårt eget alternativ står i samklang med stadsbornas önskemål.
Riikonen anser att Humleberg inte är en ultimat plats för trädgårdsodling. Området ligger i en dal med mycket skugga och dessutom är det alltför långt från centrum och från all annan service.
– De byggnader som planeras i Humleberg är mera som kojor, de lämpar sig inte för barnfamiljer eller för seniorer.
Solenergi
På Prästgårdsåkern vill man i stället satsa på litet större stugor, på 30 kvadratmeter, med tillgång till rinnande vatten och avlopp. Trädgårdslotterna borde vara 300 kvadratmeter stora. Enligt initiativtagarnas planer borde det finnas plats för 60 till 70 trädgårdslotter på området.
– Eftersom det är fråga om ett öppet område med mycket sol kan man satsa både på solenergi och på andra förnybara energiformer i kolonistugorna, säger Riikonen. Vi vill jobba för ett ekologiskt alternativ som motsvarar dagens krav.
Området på Prästgårdsåkern hör till den nationella stadsparken och är generalplanerat, liksom resten av stadscentrum.
Politikerna anser att en koloniträdgård bara är en rikedom för stadsparken och att planeringen av en upprustning av den närbelägna Maren kunde ske samtidigt som man ritar upp planerna för trädgården. Stugorna borde arkitektoniskt passa ihop med den bebyggda omgivningen och ge uttryck för stadens personliga träbyggande.