Ännu ingen strand i Hitå

SIBBO. Det är ännu osäkert om badstranden i Hitå kan bli verklighet nästa sommar.


Sibboborna får ännu ge sig till tåls. En egen kommunal badstrand vid havet, i Hitå, blir inte verklighet i år, och frågan är om projektet kan slutföras ännu nästa sommar.
Risto Hautsalo är tf kommunteknisk chef i Sibbo och han berättar att planeringen pågår just nu men att det finns många problem som måste lösas innan man kan ta itu med det praktiska förverkligandet.
– Det finns många tillstånd som först måste beviljas.
– Kommunen äger ju bara stranden, inte vattenområdet.
Förhandlingar har förts med grannar, vattenägare och väglaget men innan alla papper och lov är klara kan man ingenting göra.
Den här hösten händer ingenting, säger Hautsalo, och hoppas att man kan börja muddra och gräva i vår.
– Våren är den bästa tiden att bygga upp en badstrand.
– De pengar som har beviljats räcker ändå bara till en första början. Det behövs tilläggsanslag för att vi ska kunna åstadkomma en funktionsduglig strand. I något skede måste beslutsfattarna också ta ställning till vilken utrustningsnivån ska vara vid stranden.
I Sibbo har man redan länge efterlyst en kommunal badstrand vid havet. I slutet av 2011 bytte kommunen mark med Kyrkostyrelsen för att få en strandtomt på 1,5 hektar i Gyttjeviken i Hitå. Strandlinjen är ungefär 100 meter lång.
I årets budget finns det en reservering på en halv miljon euro för badstranden och för en parkeringsplats i anslutning till den.