Jukka Rintala. Foto: Kristoffer Åberg

Mode och magi i fruktbar blandning

BORGÅ. Modeller sökes till Jukka Rintalas modevisning på Konstfabriken på söndag.


– Allt börjar med en linje, säger designer Jukka Rintala.
Exempel på det kan man betrakta på den utställning med Rintalas verk, bland annat aftonklänningar, slipsar, dukar och akvareller, som ännu en knapp vecka håller öppet i Konstfabrikens Fabrikssal.
Som grande finale ställer Rintala och magikern Noora Karma till med show på söndag klockan 16. Mode och magi blandas på ett fruktbart sätt. Några detaljer vill Rintala inte ännu avslöja.
– Fabrikssalen är ypperlig för det här ändamålet. Vi kommer att utnyttja ljus och musik på ett intressant sätt.
För att visa upp Rintalas kreationer behövs modeller och därför får alla intresserade söka sig till Konstfabriken nu på torsdag.
– Vi börjar klockan 16, ingen förhandsanmälan behövs, säger Rintala som har ordnat liknande castings på många andra håll i landet.
– Vi letar efter olika typer, inte misser. Vi har hittat strålande flickor vid våra tidigare modelljippon.
De kvinnor, och kanske män, som väljs ut, deltar i Rintalas och Karmas show på söndag.


Bubbles varje år
Showen är ett av huvudevenemangen vid Konstfabrikens födelsedagsfestival, Bubbles, som pågår från fredag till lördag.
– Vi kommer att fira födelsedagen varje år under det andra veckoslutet i augusti, säger Susanne Dahlqvist, Konstfabrikens vd. Det blir en gemensam sak för kulturen, konsten och affärslivet kring Konstfabriken.
– Vi ordnade en namntävling i juni, en tävling som vanns av tioåriga Lina, som kom med det fina förslaget Bubbles. Namnet passar så bra för att vi vill vara bubblande och sprittande och ge guldkant på tillvaron.
Andra dragplåster är konserter på Alexandersskvären, på fredag uppträder barnfavoriten Hevisaurus och på lördag Anssi Kela. Båda konserterna börjar klockan 18 och inträdet är fritt.
– Om det blir regn, och det finns visst risk för åskskurar, så kommer vi i stället att samla artister och publik i Avantisalen, säger Dahlqvist.
Lördag bjuder på många publikevenemang inne i Konstfabriken, i affärsgrändens butiker och på Alexandersskvären. Alla som vill får ge sitt eget konstnärliga bidrag till ett stort gemensamt konstverk, virka fler blommor till Maj-Britt Huovilas konstverk inne i foajén, göra sin egen bastusten av lera, se på ordlös teater och på områdets affärers modeshow där Konstfabrikens dansskolas elever är modeller. Butikerna håller öppet till 18 och har egna specialerbjudanden.