Bilfantast. Paul Granholm har ägt kring tjugo amerikanska bilar i sitt liv.

Borgåbo skrev bok om sin raggarungdom

BORGÅ. Då femtiotalet kom tillbaka var bilarna häftiga, världen stor och man visade baken åt den man inte gillade. Paul Granholm från Borgå har skrivit en bok om sitt liv som raggare.

På de vilda 70– och 80–talen tog raggarna över gatorna, och Paul Murphy var där. Han körde runt från stad till stad tillsammans med tjugo, trettio andra bilar fulla av raggare. Den amerikanska rock'n'roll–kulturen var det hetaste som fanns och de körde sina amerikanska bilar medan raggarfrillan vajade i vinden.

Paul Granholm, som vår raggare egentligen heter, har nu skrivit sin egen berättelse om de vilda åren då killarna vallfärdade till Sverige för att skaffa en Cabriolet och man visade sitt missnöje gentemot världen genom att dra ner byxorna och visa baken. Trenden spred sig, berättar han, och snart var Borgå fullt av hundratals amerikanska bilar.

En raggares berättelse är nu ute på Vulkan som är ett förlag för egenutgivning.

– Jag plöjde igenom en massa förlag, och vulkan var bäst, säger Granholm.

På bokpärmen har en ung Granholm och hans kompis dekorerat sina rumpor med hammaren och skäran och lutar sig över en raggarbil. Boken finns än så länge bara på finska, men en svensk översättning är enligt författaren på väg.

En riktig värsting

Granholm som är född i Helsingfors och uppvuxen i Borgå började snart sukta efter finare bilar och flyttade till Sverige när han var 19 år gammal. Där bor han ännu i dag. Tidigare hade hela Finland varit gängets lekplats, men nu vidgades reviret, och snart kände Granholm en massa folk från runt om i Norden.

Musiken var starkt närvarande. Granholm hängde mycket med kända band som Sleepy Sleepers och Hurriganes. Han följde med som "roadie" på deras turnéer. Det gick vilt till, och riktigt alla detaljer har inte hittat ut på bokens sidor.

– Vi var riktiga värstingar.

Ständigt inspirerad

Det fanns ett intresse för att minnas. Granholm skrev boken inte bara för sig själv, utan för sina vänner och bekanta som nu lever helt andra sorters liv än på 70– och 80–talen. Han saknar själv raggartiderna ibland, men skulle inte orka hålla i gång på samma sätt som förr. Han är fortfarande trött efter veckoslutets Tirmo Blues.

Däremot är takten hög på andra området i livet. Granholm ger inte ut bara en, utan tre böcker via Vulkan i sommar. Romanen Valutaväxlaren från Viborg handlar om den ryska pojken Alexej som bor på gatan och äventyrar i såväl fängelse som metropoler kommer ut vid månadsskiftet, och barnboken Savannen finns att köpa i augusti. Han vill vara originell.

– Bokraderna i hyllorna liknar varandra, jag vill skriva nya grejer och egna historier.

Granholm har skrivit filmmanus i fyra år. Berättelserna var klara, så det gällde bara att skriva ner dem. Det gick snabbt för författaren som tycks vara ständigt inspirerad. Han strävar efter att skriva fyra sidor om dagen, som Jari Tervo, och texten rinner ut honom också om klockan är ett på natten. När han inte har dator eller papper till hands skriver han på servetter. En fjärde bok är givetvis på väg.

– Det känns som att jag kan skriva hur många berättelser som helst. Jag kan inte låta bli.