Skolmuseum på jakt efter nya utrymmen

SIBBO. Ute vid Massbyvägen står en prydlig skylt som informerar om infarten till Sibbo skolmuseum. På gården utanför den gamla skolan möts man av bråte och vildvuxet ogräs.

På dörren till skolan finns ett anslag med ett nummer till Sibbo kommun. Inget annat skvallrar om att man befinner sig på trappan till ett museum.

Per-Inge Nordström som är ordförande för föreningen Sibbo skolmuseum säger att det nog ska gå att ordna om man vill besöka museet.

Samtidigt är han en aning bedrövad över att gårdsplanen är ovårdad och allehanda föremål, maskiner och annat skräp har samlats kring husgrunden. Skolmuséet delar för tillfället huset med en familj som bor i ena ändan av huset.

Hög hyra

Nordström verkar besviken på att kommunen inte sett till att muséibyggnaden och gårdsplanen är i representatskick.

– Vi är inte speciellt nöjda. Vi undersöker möjligheten att flytta till en annan skola.

Tanken är inte ny. Bildningsutskottet föreslog redan för snart två år sedan att man skulle flytta skolmuséet till en annan skola och på så sätt spara 20 000 euro till kultursektorn som hyr utrymmena av fastighetsavdelningen.

För föreningen Sibbo Skolmuseum handlar det inte lika mycket om pengar som om att hitta ett ställe med fungerande wc och en representativ omgivning.

– Vi är för en förflyttning, stället är inte vad folk förväntar sig. På hösten kommer vi att börja jobba aktivt för att flytta museet, säger Nordström.