Borgåryttaren Vilma Lahti är bestört över att rökande skriftskolungdomar får sova hemma under skriftskollägret, men hon får möjligen bara en chans att träna med sin ponny Jorden under lägerveckan. Vilma tävlar på nationell toppnivå i sin gren. Foto Kristoffer Åberg

Hevonen on häst, pappi on präst

Varför får rökande skriftskolungdomar bo hemma om nätterna medan en toppinriktad tävlingsryttare inte kan få stiga upp några timmar tidigare för att åka till stallet och träna?

BORGÅ. Vilma Lahti är en ung idrottsflicka på väg uppåt som dressyrryttare. I våras kom hon på 12 plats i FM-finalen i dressyr med sin ponny Jorden, och för ett par dagar sedan vann hon en deltävling i ponnycupen och blev tvåa i kür.
Nu börjar skriftskollägret i Karijärvi, och då eventuella tobaksberoende ungdomar kan få sova hemma under lägertiden får inte Vilma stiga upp klockan 5 för att fara till stallet och träna med Jorden i en gren där kontakten mellan häst och ryttare är av avgörande betydelse.
– Lägerveckans program är så intensivt att ungdomarna måste få sin nattsömn, säger pastor Juhana Sihvo från finska församlingen i Borgå.
Han kan däremot inte förklara hur det kommer sig att rökande ungdomar, som inte själva får köpa tobak, får bo hemma under lägerveckan.
Sihvo säger att han har gett familjen alternativ, och det håller Vilmas mamma Laura Lahti med om. Vilma kunde gå skriftskolan privat, eller hon kunde gå den nästa år, och finns också ridskriftskolor där man får ha sin egen häst.
– Vilma är via sin idrott så mycket borta från sina jämnåriga skolkamrater att det här lägret skulle vara en bra möjlighet för henne att hålla kontakten med kamraterna, säger Laura Lahti.
Vilma själv säger att hon skall prata en gång till med pastorn, men blir det stopp så kanske hon väljer att inte alls gå skriftskolan.

Läs hela artikeln i onsdagens tidning