Hel klass flyttar från Isnäs till Borgå

BORGÅ. I höst kommer de fyra barn som förra läsåret gått i klass fem i Isnäs skola i Lovisa att börja sitt sjätte skolår i Borgå.

Anne Smolander, rektor för Kvarnbackens skola, bekräftar att fyra elever från Isnäs skola ska börja på årskurs 6 i Kvarnbackens skola i höst. Alla som i år gått i klass 5 i Isnäs byter alltså skola nu.
– I och med att det fanns rum i klasserna inom årskurs 6 kunde vi ge dem plats i skolan. Föräldrarna ville flytta barnen hit.
Smolander berättar att det enligt föräldrarna är bekvämt för barnen att gå i skola i Borgå eftersom föräldrarna jobbar här och barnen kanske ändå går högstadiet här.
Isnäs skola har varit i en osäker situation eftersom det var svårt för skolan att hitta lärare. Många var rädda att skolan skulle dras in. Förra läsåret hade skolan cirka tjugo elever. Små årskurser eller årskurser utan elever är ändå inte ovanliga för en liten byskola. Förra läsåret fanns det till exempel inga elever i tredje klassen i skolan men nästa höst kommer det att finnas en nyinflyttad elev på vad som nu alltså blir fjärde klass.
Tanja Granberg vars dotter är en av sexorna som ska börja i Kvarnbackens skola i höst, berättar att deras barn byter skola eftersom det länge var oklart hur det går för Isnäs skola. Familjen ville inte vänta och se. Efter sexan vill dottern börja högstadiet i Borgå.
– I fjol hade klassen flera vikarier och ibland ingen lärare alls. Men vi är inte missnöjda med någon lärare eller något sådant. Det är förstås synd för Isnäs skola att mista elever men det är tryggare och bättre så här.
Rikard Lindström som är utbildningsdirektör i Borgå berättar att det i Borgåskolorna redan finns mellan tio till femton elever som kommer från andra kommuner, främst Askola och Lovisa. Askola har ingen svenskspråkig skola och elever från Isnäs går som sagt ofta i högstadium i Borgå.
Lärarsituationen i Isnäs skola är nu löst och skolan kommer att fortsätta sin verksamhet som vanligt i höst.