Billinjen är populär, men många linjer har lediga platser. FOTO: Kristoffer Åberg

Gott om yrkesutbildning i Östnyland

ÖSTNYLAND. Svenskspråkiga ungdomar behöver inte gå utan studieplats i Östnyland. Orsaken är en svacka i årskullen.

Unga svenskspråkiga som söker en studieplats i Östnyland har det relativt väl förspänt. Det finns lediga studieplatser, nu gäller det bara att ta sig i kragen och anmäla sig. Den officiella tiden för så kallade kompletteringsansökningar gick ut på fredag, men aktivitet lönar sig.
– Är man utan studieplats så lönar det sig att ringa direkt till skolan ännu i höst. Det finns lediga platser på flera linjer, till och med på linjer som det tidigare år har varit svårt att komma in på, konstaterar Johan Söderberg, direktör för samkommunen för Inveon.

Han konstaterar att några elever som blev utan studieplats i den gemensamma intagningen har lämnat in en komplettering, men fler skulle rymmas ännu. De linjer som Inveon erbjuder är främst metall-, byggnads-, beklädnads- och kocklinjen samt visuell framställning. Orsaken till att det finns så många lediga platser i år, är helt enkelt att årskullen är väldigt liten i år.
Inveons rektor Solveig Mickels hoppas att elever som tankemässigt kört in sig på gymnasiet men som inte har tillräckligt högt medeltal, skulle tänka om och satsa på en yrkesutbildning.
– Speciellt  metallinjen ropar efter elever eftersom metallindustrin i trakten har brist på yrkeskunnig personal.

Antalet studieplatser har skurits ner i landet eftersom elevantalet minskar, men i Östnyland räknar man med att de svenska årskullarna växer om något år. Och att ha ett stabilt och gediget utbud av studiemöjligheter är viktigt, säger Mickels.
– Det ska finnas valmöjligheter. Tack vare effektiv studiehandledning har vi väldigt få som skulle vara i behov av åtgärder via ungdomsgarantin.

Det är sammanlagt omkring en handfull som inte har avgångsbetyg från nian, dem försöker man fånga in genom andra åtgärder som till exempel verkstäderna. På verkstäderna får den unga arbetsträning med allt vad det innebär av att hålla tider och ha regelbunden dagsrytm. På Do it-verkstäderna i Borgå har man som målsättning att åtminstone 60 procent av de unga ska få en studieplats eller ett jobb efter sin verksstadsperiod. Tillsvidare har man lyckats i den målsättningen.
– Den vanliga vägen är ändå att de unga från verkstäderna söker sig till ett yrke lite andra vägar än via yrkesskolorna. Oftast genom läroavtal eller vuxenutbildningen, säger socialhandledare Katja Voutilainen. Yrkesskolornas utbildning innehåller så mycket allmänbildande att de otåliga blir frustrerade, konstaterar hon.

De finska yrkesutbildande skolorna har lediga platser inom utbildningslinjerna för bland annat social- och hälsovård, turism och hotell- och restauranglinjerna. Även här kan man ännu i höst ringa och fråga efter en studieplats.