Björnen byter ägare. Foto: Amanda Englund.

Glassbjörnen var inte riktiga Elmeri

BORGÅ. Den glassbjörn, som nyligen räddades från en busshållplats i östra Helsingfors, är inte riktiga Elmeri från Tarkis utan hans tvillingbror som stulits från Gumbostrand.

När Ira Polvinen från Gumbo kiosk läste om att Matti Puotila från Mattis kiosk i Tarkis hittat den stulna glassbjörnen i Landbo, blev hon fundersam. Den glassbjörn som i åratal stått vid hennes kiosk i Gumbostrand stals nämligen också natten mellan söndag och måndag.
– I måndags fick jag samtal om att vår björn står på taket till en busshållplats. Men när vi skulle ta hem honom var han borta. Jag trodde att vägmyndigheterna snott honom.
Ira ringer upp Borgåbladet för att diskutera saken. Hon misstänker att den Elmeri som återvänt till Tarkis egentligen är hennes björn, som inte har något namn utan bara kallats Glassbjörnen.
– Vår björn känns igen av ett hål på vänster arm vid axeln.
Matti kollade saken
Nåväl, det är bara för redaktören att kontakta Mattis kiosk.
– Nej det kan inte vara sant. Har Elmeri en tvillingbror? Jag ska kolla om vår räddade björn har ett hål på armen, jag ringer dej om en stund, säger Matti Puotila och skrattar så han nästan tappar andan.
– Nu blir jag väl beskylld för stöld. Har jag verkligen räddat fel björn?
Om ett par minuter återkommer han med beskedet att den björn han räddat nog är Gumbobjörnen. Tyvärr.
– Hålet syns tydligt. Ira ska naturligtvis få tillbaka sin björn, meddela henne att hon kan komma och hämta den när som helst. Det här blir ju en riktig sommarrysare.
Högtidlig överlåtelse
När Ira Polvinen får veta att Elmeri i Tarkis egentligen är "Elmeri" från Gumbostrand blir hon jätteglad.
– Det handlar ju bara om en plastbjörn men barnen har frågat var den är och vi är så vana vid att ha den hos oss, skrattar hon och konstaterarna att de här plastbjörnarna börjar vara samlarprylar eftersom de inte längre tillverkas.
Redan samma eftermiddag är hon i Tarkis för att hämta hem sin björn, som Matti Puotila tagit väl hand om. Lyckligtvis har han sin vice Elmeri, utan glassbjörn blir Tarkiskiosken alltså inte. Matti beskylls inte heller för stöld, mötet mellan de två björnägarna är både humoristiskt och hjärtligt. Visserligen är Ira lite besviken över att björnen har så många nya hål.
– Du får lov att tejpa dem, säger Matti.
Frågan är nu var riktiga Elmeri håller hus?  Han stals ju under midsommarhelgen.
Matti och de andra Tarkisborna är lite oroliga och hoppas att Elmeri mår bra. Kanske han trots allt återvänder någon dag när tjuvarna blir trötta på honom?
I den bästa av världar kånkas tjuvbytet tillbaka till kiosken en vacker dag eller natt. Vi får se om följetongen får en fortsättning.