Elmeri är hemma igen. Foto: Mona Grönqvist.

Mörbultad Elmeri fått utstå mycket

BORGÅ. Glassbjörnen Elmeri har varit ett stort samtalsämne i Tarkis sedan midsommaren, då han stals en tredje gång. I måndags hittades han och nu är han hemma.

Elmeri är en stor reklambjörn av plast. Han har sin plats vid Tarkiskiosken, där han hälsar kunderna välkomna. Tyvärr är han också ett attraktivt byte för tjuvar. Kioskföretagaren Matti Puotila berättar att han stulits hela tre gånger.
– För ett år sedan hittades han i Bjurböle. Det var andra gången han stals.
Under midsommarhelgen bar tjuvarna alltså i väg honom på nytt och han verkade vara spårlöst försvunnen den här gången.
– Varje dag har kunderna frågat om vi hört eller sett något. Men dagarna gick ingenting hördes. Vi räknade med att vi aldrig får hem honom.
Blev vägskylt
I måndags fick Borgåbladet ett samtal av Kirsi Eriksson, som såg att det stod en glassbjörn på taket till en busshållplats i Östersundom i Helsingfors. Hon hade hört att Matti förlorat sin glassbjörn och undrade om rymlingen nu är funnen. Samma kväll åkte Matti Puotila och Mona Grönqvist till Östersundom och såg genast sin Elmeri.
– Jag kände nog igen honom trots att han blivit lite misshandlad. Någon har visserligen satt en kofot genom honom och han har tvingats agera vägskylt. På vägskylten, som antagligen också stulits, står det Björnsö - Östra centrum.
Tjuvarna har alltså också haft sinne för humor.
Också andra trafikanter lade märke till björnen i måndags.
– Efter att Bbl ringt upp kontaktades jag av några andra personer, berättar en road Puotila och tillägger att björnen uppenbarade sig under dagens lopp. På måndagsmorgonen fanns den ännu inte på busshållplatsens tak.
Elmeri togs på kvällen varsamt ned från taket och transporterades hem till Tarkis, där han kommer att plåstras om.
– Vi måste tejpa såren lite. Elmeri får återhämta sig en tid innan han placeras på sin gamla plats, där en vice Elmeri just nu håller till.
När glassföretaget hörde att glassbjörnen är stulen fick Tarkiskiosken nämligen en ny björn. Men vice björnen hamnar nog i förrådet när riktiga Elmeri blivit frisk.
In till natten
Glassbjörnen blev alltså Tarkisbornas sommargrej och glädjen är säkert stor när byborna får veta att Elmeri trots allt återvänt.
Härefter förlorar han ändå något av sin frihet. Han får inte längre stå utomhus nattetid utan bärs i skydd varenda kväll.
– Elmeri har fått vara med om så mycket vid det här laget att vi inte längre tar några som helst risker.