Slamtömningen borde gå att kontrollera, anser Joakim Lybeck. FOTO: Kristoffer Åberg

Beslut om slamtömning ledde till besvär

ÖSTNYLAND. Avfallsnämnden beslöt att fastigheterna själva får avgöra vem som tömmer deras slambrunnar. Joakim Lybeck har vänt sig till Helsingfors förvaltningsdomstol för att få beslutet ändrat.

Borgå regionala avfallsnämnds beslut att fastigheterna själva avgör vem som tömmer deras slambrunnarna går mot avfallslagen, hävdar Joakim Lybeck (Grön). Han har lämnat in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol.

– Det är rena rama vilda västern. Folk lämnar sina brunnar öppna så att slammet får rinna ut och ingen vet vart slambilarna för avfallet om de kommer och tömmer brunnarna, säger Lybeck.

Avfallsnämnden är gemensam för Askola, Borgnäs, Borgå, Lovisa och Sibbo. På det här området finns omkring 10 000 fastigheter som ligger utanför avloppsnätet.

Avfallslagen säger att avfallstransporttjänsterna ska tillhandahållas allomfattande och tillförlitligt och på jämlika villkor. Avfallstransporterna får inte medföra skada för hälsa och miljö och kommunerna åläggs att organisera transporterna så att villkoren uppfylls.

De 15 transportföretag som finns här skulle lämna in uppgifter till avfallskoordinatorn om kundernas slambrunnar samt mängden slam de transporterar. Fem företag svarade överhuvudtaget inte på förfrågan, även om de enligt avfallslagen är skyldiga att göra det.

Det splittrade systemet möjliggör fiffel med skatter, tömningsfrekvenser och dumpning med miljökonsekvenser som följd.

– Myndigheterna kan inte följa upp och övervaka slamtransporterna och ingen vet hur mycket som dumpas olagligt, konstaterar Lybeck.

En centralt organiserad slamtransport skulle garantera att slammet förs till mottagningsplatserna och systemet skulle ge en rättvis prissättningen.

– Dessutom så skulle transportföretagen tjäna på att alla fastigheter fås med i systemet. På de områden där man tagit systemet i bruk har priset dessutom sjunkit för kunderna, påpekar Lybeck.

I sitt besvär till förvaltningsdomstolen säger Lybeck att avfallsnämndens beslut inte följer avfallslagen. Han anser dessutom att beslutet som nämnden fattade inte är sakligt motiverat.

– Nämnden bör behandla ärendet på nytt.

Avfallsnämnden röstade i ärendet på sitt möte den 4.6. Endast Kristel Pynnönen (SFP) röstade för att slamtransporterna skulle ordnas centralt, genom att konkurrensutsätta transportföretagen. Hon och föredragande tjänstemannen lämnade avvikande åsikt till beslutet.