Ambitiöst gäng. Pekka Paalanen är tacksam över att teamet som trott på hans vision. Alisa Ranta–Aho som Catwoman och Mikko Vihma som Batman. Foto: Richard Floman

Borgåregissör gör Batmanfilm med nollbudget

BORGÅ. Under våren återvände Borgåbon Pekka Paalanen till gamla hemstaden för att spela in Batmanfilmen Crime Alley, och för en stund blev Borgå Gotham City.

Den lilla Pekka blickade ofta drömskt mot raderna av läckra serietidningar, men nådde inte upp för att ta en att bläddra i. Föräldrarna tyckte, som föräldrar ofta gör, att det finns förnuftigare saker att slösa sina slantar på. Men Pekka gav inte upp. Några år senare köpte han ett exemplar av X-Men, det har han kvar fortfarande. I tonåren fick Stålmannen ge vika för den mer realistiska Batman. Världen i Batmanserierna kändes dyster, verklig.
I dag är Pekka Paalanen regissör. I höst släpper han Batmanfilmen Crime Alley.
Om genren fan film klingar nörd är det bara att tänka om. Crime Alley visar alla tecken på att bli ett proffsigt superhjälteäventyr. Budjeten är icke-existerande: kärleken till popkulturen får professionella filmmakare och skådespelare att jobba gratis. Filmen skulle bli Pekka Paalanens slutarbete från Arcada, men skolans panel avfärdade idén som för riskabel. I stället fick visionen växa sig större utanför skolans ramar.
Men hur tar man en världskänd karaktär som skriker copyright och gör den till sin egen? Får man göra så?
Svaret är ja. DC Comics, som tillsammans med Marvel dominerar serietidningsmarknaden, har gett ett utlåtande om att de godkänner så kallade "fan films" som baserar sig på deras karaktärer. En fanfilm är en fristående nytolkning av till exempel Spindelmannen eller Batman. I en fan film möter vi vår hjälte i en ny verklighet, filmmakarens egen vision – om än utgångspunkten ofta finns i originalets värld. Youtube svämmar över av fanfilmer av varierande kvalitet, med kärleken till popkulturen som förenande faktor.
– Alla som någon gång varit fans av något har en egen berättelse inom sig, säger Pekka Paalanen.

Mörkare, sorgsnare
På nittitalet fastnade Pekka Paalanen tillsammans med en hel generation pojkar och flickor för animationsserierna om Batman. Av filmer, tv-serier, tv-spel, animationsserier och serietidningar formades en associationsvärld om fenomenet Batman, en värld som inte kan kopplas till enbart film eller serie.
– Storyn i Crime Alley kan inte tävla med enorma hollywoodproduktioner som Batmanfilmerna. I viss mån går vi också mot förväntningarna om vad en Batmanfilm ska vara, säger Paalanen.
En mörkare, lite sorgsnare tolkning av Batman är att vänta.
Paalanen inspirerades av andra, utvecklade idéer och satte i gång. Batman har en given plats i popkulturen sedan länge, alla vet vem han är och var han kommer ifrån. Paalanen inspirerades av den ursprungliga Batmanproduktionen, men handlingen är originell – och än så länge hemlig. Det enda vi vet är att Bruce Wayne, som egentligen pensionerat sig, ger sig ut på ett sista äventyr som karaktären Batman. Ett kapitel börjar, ett tar slut, säger Paalanen hemlighetsfullt. Skräckelement och thrillerkänsla anger tonen. Och tänk:
– Filmen innehåller inte en enda explosion.
Crime Alley filmades till största delen i Helsingfors, men två scener fick ta plats i hemstaden Borgå. En undervattenscen utspelar sig i Borgå simhall. Också begravningsplatsen i Näse fick besök av superhjältens trupper.
Ett litet team kan inte tävla med Hollywood, och vill det heller inte. Men om inte Christopher Nolans tre senaste Batmanfilmer fanns skulle Crime Alley heller inte existera. Tack vare filmerna nådde Batman massorna, men Paananens fascination av superhjälten bottnar i serietidningarnas värld.
– I serierna finns ett djup som inte finns i filmerna.

Pengar sekundärt
Fanfilm är inte amatörfilm. Allt i Crime Alley tycks vara gjort med stil trots nollbudget. Batmankostymen som teamet beställde från USA är egentligen menad för motorcykelfärder, men passar perfekt både utseendemässigt och ur funktionell synvinkel. De flesta i trettiopersonersteamet är utskrivna eller nuvarande Arcadastudenter. Skådespelarna har värvats från bland annat Helsingfors stadsteater och Storbritannien, och produktionsgruppen består av professionella filmmakare. Anna Easteden som spelar Barbara Gordon lär vara kändast: hon har medverkat ibland annat tv-serierna Bones och Våra bästa år. Intresset har varit stort.
– Det här är ett annorlunda projekt, det är inte varje dag man gör en Batmanfilm, säger Paalanen.
Crime Alley filmades under våren och editeras för tillfället. Planen är att filmen ska bli klar till hösten, varefter den bjuds ut till diverse filmfestivaler. Därefter kommer den att kunna ses gratis på internet.
– Pengar borde inte vara första prioriteten om man vill göra bra film? frågar sig Paalanen.

Allt är möjligt
Trots sitt livslånga intresse av serier och superhjältar har Paalanen inga planer på att fastna i ett fack. Intresset för de mest galna projekt och inspirationen att skapa nytt är enligt Paalanen stor bland de finska filmmakarna. Alla ämnen är intressanta bara man gör dem intressanta. Crime Alley är en bra början, men fortsättningen kan se ut hur som helst.
– Kanske gör jag en 1700-tals barockinspirerat historiskt drama. Eller varför inte en futuristiskt filosofisk fundering om mänsklighetens framtid.