Gröna huset hos K Hartwall i Gumbostrand totalförstördes i en häftig brand på fredagsmorgonen.

Industrihall förstördes i brand i Gumbostrand

Industrihallen "Gröna huset" hos K Hartwall i Gumbostrand totalförstördes i en brand på fredagsmorgonen.

SIBBO. Industrihallen var helt övertänd då Gumbo FBK som första enhet kom till brandplatsen i Gumbostrand en stund efter klockan 4 på fredagsmorgonen. Man lyckades få ut några fordon ur den västra ändan av hallen, men allt annat brann upp. Eftersläckningen pågick mer eller mindre hela dagen.  Bara en liten del av den 1 700 kvadratmeter hallen står kvar.

– Det var tur att brandmännen fick elden begränsade där, säger JOnna Hartwall-Söderlund som är vd för fastighetsbolaget dit hallarna i Gumbostrand hör. Där finns oljepannan och en ganska stor oljecistern som var ganska välfylld.

Det fanns inte någon människa ine i byggnaden då eldsvådan bröt ut. Däremot är allt som fanns inne i hallen förstört.

I en del av hallen fanns företaget Teakkeri, specialiserat på marina antikviteter, och i den östra ändan verkade ett snickeri.

– Jag tror inte att jag har någon arbetsplats att komma till i dag, sade Sonja Lindqvist som jobbade i snickeriet.

Hon berättar att de på torsdagen fick en sats dörrar färdig. De skulle levereras idag på fredagen. Nu är allt förstört i snickeriet. En tung lavett har rasat ner, En I-balk som bar upp vinschen är krökt i u-form av hettan, alla maskiner och allt virke som fanns i lokalen är förstört.

Det var folk i grannskapet som vid 4-tiden vaknade av några kraftiga smällar och larmade brandkårerna. Brandförman Kosti Heiskanen säger att mer än tio enheter från räddningsverken i Östra Nyland, Mellan-Nyland och Helsingfors och FBK-are deltog i släckningsarbetet.

– Tack och lov fick vi ingen markbrand på halsen av det här, säger han.

Det räckte bra med arbetet med hallen.