Tolkisavfall inget problemfall

BORGÅ. Toapappersrullar, mjölkkartonger och papplådor i en salig röra. Kartongbehållaren vid ekopunkten i Tolkis är nästan alltid proppfull sedan fem år tillbaka, säger Tolkisbon Petri Peltonen. Östra Nylands Avfallsservice har sett värre.

– Ekopunkten i Tolkis används mycket och är full nästan varje gång, men hör inte till problemfallen, säger Tuija Klaus som är servicechef för Östra Nylands Avfallsservice.

Under högtider är det enligt Klaus normalt att behållarna fylls snabbare än vanligt.

– Avfallsmängden påverkas i hög grad av årstiden. Under våren och försommaren städar och pysslar man, kanske återvinner man också mer aktivt. Folk skaffar också nya saker, det bidrar till mängden avfall och i synnerhet papp, säger Klaus.

Inte ett problemfall

– Kartongsamlingen vid Tolkis ekopunkt brukar nästan alltid vara proppfull, åtminstone sedan fem år tillbaka, säger Petri Peltonen som varit Tolkisbo i över tio år.

Han är ofta tvungen att ta med sig avfallet till husbolagets suptunnor eftersom ekopunkten svämmar över.

– Tunnorna borde tömmas oftare.

I avfallsservicens statistik ser det inte lika problematiskt ut. Enligt sophämtarnas bedömningar har ekopunkten i Tolkis varit överfull en gång på påsken, en gång i maj och två gånger i juni.

De riktiga problemfallen är bland annat Lövkulla och Tarkis där avfallsservicen varit tvungen att inskaffa nya behållare.

Ofta sätts extra sophämtningsturer in om det går att förutspå att mängden avfall blir större än vanligt. Normalt töms containrarna två gånger i veckan.

– Om vi får en anmärkning töms behållaren så snabbt som möjligt, säger Klaus.

Enligt Klaus har mängden skräp som inte fått plats i behållarna i Tolkis motsvarat en till två tvåhundra liters sopsäckar. Målet är att behållarna alltid ska vara fulla till högst åttio procent. Om det inte är så måste saken undersökas närmare, säger Klaus.

– Jag förstår att det är irriterande om behållarna är överfulla, säger Klaus.

Klaus uppmanar Tolkisborna att ringa eller skicka e-post till Östra Nylands Avfallsservice om containrarna är fulla – då kan problemet åtgärdas i tid. Samtidigt går det inte att helt och hållet undvika rågade containrar.

– Varje punkt blir överfull någon gång.