HFD godkände Sibbos val

SIBBO. Högsta förvaltningsdomstolen godkände resultatet i kommunalvalet i Sibbo. HFD ansåg att det visserligen fanns en del fel, men att de inte påverkade resultatet.

På torsdagen kom äntligen det svar man önskade få i Sibbo: Högsta förvaltningsdomstolen beslöt i besvärstvisten om kommunalvalet att Sibbo inte behöver ordna ett nytt val. 

Centralvalnämndens resultat står fast. Samtidigt säger dock HFD att en av medlemmarna i centralvalnämnden nog i teorin var jävig, eftersom hans hustru var uppställd i valet, men konstaterar att det inte hade någon inverkan på slutresultatet.

Det var Monika Hämäläinen som efter valet skickade en skrivelse till Sibbo kommun där hon påtalade en serie händelser som hon inte tyckte om, och som hon ville diskutera. Det hela resulterade i ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol som fällde Sibbo och menade att det borde ordnas ett nytt val.

Sibbo kommun beslöt att gå vidare med ärendet till HFD som alltså nu kom med ett friande beslut.

– Det stämmer att vi hade en medlem i centralvalnämnden vars hustru var uppställd som kandidat i valet, säger centralvalnämndens ordförande Gustav Wikström.

Han säger dock att det aldrig blev någon sådan situation i centralvalnämndens arbete att personen skulle ha varit jävig.

Däremot måste man i framtiden noggrannare se till att man inte ställer sig i en sådan här situation, säger han.

– Det centrala var i alla fall att besväret förkastades. Jag var nog ganska säker på att det skulle gå så här.

Både Gustav Wikström och kommunsekreterare Peter Stenvall säger att man i Sibbo inte hade någon plan B för hus man skulle göra om HFD hade kommit fram till att Helsingfors förvaltningsdomstols beslut var riktigt. Det fanns ju i så fall bara ett alternativ: Man hade tvingats arrangera valet på nytt.

– Men nog är det en lättnad att vi inte behöver ta till några större arrangemang i den riktningen nu, säger Stenvall.

Han håller med Wikström om att Sibbo måste vara mera noggrann i fortsättningen med sammansättningen av centralvalnämnden.

– När det gällde själva valnämnderna hade HFD inget att säga, säger Stenvall. Det skulle ha fått riksomfattande konsekvenser om man hade kommit till att valnämndernas medlemmar inte får vara kandidater.

Monika Hämäläinen är däremot besviken över HFD:s beslut. Det är svårt att förstå att olika instanser kan tolka lagen på så olika sätt, säger hon. Dessutom har HFD med sitt beslut egentligen underkänt justitieministeriets direktiv om hur valet skulle skötas.

Hon säger att hon hade önskat att HFD skulle ha tittat närmare på hur till exempel förhandsröstningen sköttes.

– Jag är bekymrad över att de här bristerna på så sätt finns kvar. Det gäller bristfälligheter i förhandsröstningen som kunde ha lockat till fiffel och det kan man inte kontrollera senare. HFD har egentligen bara tittat på tjänsteansvaret.