Johanna och Antti Järventaus med Loviisa 4 år och Sofia snart två år.

Sibbos osäkra framtid oroar fortfarande

SIBBO. Hur ska det gå för Sibbo undrar fortfarande de som följer med kommunpolitiken. Bbl:s två aktiva familjer följer också med kommunala beslut som gäller barnfamiljer.

Familjen Johanna och Antti Järventaus bor i Östanåparken som har utsatts för en hel del illdåd på senare tid. Men de tycker att området är hur tryggt som helst, och de litar på att polisens allt mer aktiva patrullerande ska lugna ner läget.

Våren har de upplevt som väldigt hektisk, både med vårdledigheter och jobb, och de tycker att det har varit svårt att hitta tid att följa med den kommunala beslutsfattningen.

– Men det var glädjande att man nu äntligen börjar bygga nytt i Nickby. Det kommer att höja på Nickbys dragningskraft, säger Antti, som hoppas att de planer man visat ska hålla.

– Det måste bli modernt och kvalitativt, något som visar att det blåser nya vindar i kommunen, att stiltjen som man levde i tidigare nu definitivt är över.

Johanna konstaterar att det behövs en växande befolkning för att servicen ska fungera. Och där de sitter lite utanför Nickby kärncentrum, så har de inget emot att byn växer över åkrarna och fast i det gamla sjukhusområdet.

I övrigt är det främst språkbadet som fortfarande oroar. Att få plats i språkbadet är svårt i Sibbo, och nu planerar kommunen dessutom att påskynda bygget av ett nytt skolcentrum, Nickbys hjärta.

– Flyttar månne språkbadet då, undrar Antti.

Kommunen fattade snabbt beslutet att bygga det nya skolcentret efter att det blev klart att de nuvarande skolfastigheterna är i så dåligt skick att det inte är värt att genomföra en sanering.

Det blir dyrt, men kanske är det ett hållbarare sätt med tanke på barnens och de anställdas hälsa, resonerar de. Och även det här bygget är något som görs för framtiden och som höjer kommunens status.

– Bra skolor drar nya invånare.

Sibbos framtid är trots allt mer diffus nu än tidigare tycker de.

– Det är svårt att avgöra om man ska ta alla förslag på allvar, säger Johanna. Hon misstänker att tanken på Kuuma-kommunernas samgång endast dök upp för att mota metropoltankarna i grind.

Johanna och Antti önskar en samgång med Helsingfors ifall kommunen inte kan vara självständig längre.

– Det skulle ge muskler.

Servicen måste hänga med

Jill Öhman ska bli moderskapsledig efter sommaren. Hennes nya man med barn bor ännu i Helsingfors och hon säger att det är språkbadet som bromsar ett flytt till Sibbo.

– Kommunen måste se till att man kan erbjuda inflyttade språkbad, att man vet vilken typ av service som nya invånarna förväntar sig att få.

Då utbudet av språkbad är på kort så sätter en del föräldrar sina barn i svenska skolor, och det blir ofta allt för kämpigt både för barnen och skolan.

Kommunen måste ha koll även på behovet av dagvård och skolor.

– Vi fick vänta väldigt länge innan det blev klart hur hösten ska se ut. Det verkar som om man på kommunen skulle förvånas över att så många söker plats. Har de inte koll på behovet av bastjänster?

Jill har även hon fäst sig vid att det äntligen finns en plan för Nickby.

– Nickby är en skamfläck och allt som byggs nytt gör att det blir snyggare och mer trivsamt.

För något år sedan såg det ut som om kommunens centrum skulle flytta till Söderkulla. Nu kanske Nickby har en chans.

– Det verkar som om Nickby skulle dra igen, finns det en bostad till salu så går den omedelbart.

Skolcentret som man nu ska sätta igång att planera på allvar, är Jill nöjd med. Men hon frågar sig om man faktiskt räknar ordentligt då man kommit fram till att överge de gamla fastigheterna.

Diskussionen om kommunens framtid har fått Jill konfys.

– Jag förstod inte att folk har en sådan aversion mot Helsingfors. Jag trodde att man skulle tycka att det är det naturliga alternativet. Men jag hoppas att kommuninvånarna i varje fall får välja ifall självständigheten går.