Kaj och Leena Smeds har kommit från Vasa. Foto: Kristoffer Åberg.

En campingplats eller kanske två

BORGÅ. Borgå har beslut på att flytta campingplatsen till Staffas. Många protesterar och nu utreds frågan på nytt. Kanske bästa platsen trots allt är västra åstranden. Eller vad sägs om camping på två ställen?

– Campingen ska absolut bli kvar i Kokon, anser stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP). Det är här verksamheten passar bäst.
Västra stranden utvecklas ju för närvarande. Här finns nationella stadsparken och skidbacken, hit flyttas också gästbåtshamnen och går allting enligt planerna uppstår här ett sjöfartscentrum. Campingverksamheten kan bli en del i detta pussel.
Gamla stadsstyrelsen tyckte alltså annorlunda och beslutade att campingen ska bort från centrum. Tomterna på västra åstranden är så värdefulla att de ska utnyttjas för exempelvis boende.
Stadsplaneringschef Eero Löytönen följer gällande beslut men konstaterar att turistbyrån fått i uppdrag att utreda campingfrågan närmare. Det är alltid bra med diskussion. Turistchefen Outi Leppälä uttalar sig inte i det här skedet utan vill vänta tills det finns mera kött på benen.
– Vi får se vad vi kommer till.
Nära till servicen
Birgitta Palmqvist har sysslat med turism i hela sitt vuxna liv. Efter att hon sålde Porvoo Tours fortsatte hon med företagsamhet i lite mindre skala och driver nu Birgitta Palmqvist Productions. Hon arbetar mycket med exempelvis kulturturism inom ramen för Centralen för turismfrämjande och åker runt i hela Finland för att föreläsa och kläcka idéer.
Hennes åsikt om campingplatsens placering är solklar.
– Den ska inte flyttas bort från Kokon. Exakt var på området den ska stå är en annan sak, också formen bör diskuteras.
Hon säger att ju mera hon tänker på saken, desto mera övertygad är hon.
– Att camparna kan slå sig ned i närheten av servicen och kulturen är en väldigt stor fördel. De kan gå ut på kvällen och ta sig en öl, handla i butikerna, bekanta sig med sevärdheterna och möta lokalbefolkningen. Samtidigt gynnas det lokala näringslivet.
Palmqvist framhåller att en stor del av dagens turister är mycket kvalitetsmedvetna. Också framtidens campingplatser ska ha god standard. Få tältar numera, de flesta rör sig i husbil eller husvagn. Många hyr stugor.
– Visst finns det campare som vill njuta av naturen, helst vid vatten, men sådana platser finns också. Caravanarna har bland annat egna områden runtom i landet, även i Borgå.
Hon förklarar att det uppstått en ny sorts turismkonsumenter, så kallade mohur, moderna humanister.
– De beter sig annorlunda i de traditionella turisterna. En mohu vill ha upplevelser av olika slag. En mohu ställer många krav.
Område i förändring
Hon påminner om att västra åstranden och Kokon förändras.
– Förr tyckte vi att till exempel slalombacken var långt borta, plötsligt är den nästan i centrum. Tänk er sedan när gästbåtshamnen och varvet bildar en helhet intill skidbacken. Och så har vi Konstfabriken.  Visst är stranden unik.
Framtidens camping är något en massa länder funderar på just nu och saken har utretts bland annat i Sverige och Finland, där man fått ganska lika resultat.
Moderna konsumenter blir allt mera kräsna och en allmän trend är att arbete och fritid flyter samman. Ny teknik ökar campingens möjligheter och miljömedvetna campare ställer nya krav på branschen. Det är nödvändigt att ha kundfokus och se kunden som individ. Det är inte längre en homogen grupp som campar. Campingplatserna måste nischas i allt högre grad.
Camping på två ställen?
Stad stadsutvecklingsnämndens ordförande Janette Englund (SFP) säger att det alldeles tydligt har framkommit att det finns ett behov av att kunna stanna med husbilar och husvagnar på gångavstånd från centrum.
– Många vill kunna utnyttja det utbud som finns i stadskärnan; cafeér, restauranger, sevärdheter, shopping med mera.
Därför kunde en mindre campingplats i anslutning till gästbåtshamnen vara på sin plats efter att hamnen flyttats till åns västra sida.
Englund framhåller att man ändå måste fundera på storleken. Att använda en alltför stor bit av området för camping är inte vettigt.
– Ett samarbete med gästbåtshamnen skulle innebära att den service som finns i hamnen också kan utnyttjas av dem som övernattar med husbilar och husvagnar. Gästbåtshamnens säsong skulle samtidigt förlängas.
Hon tycker ändå inte att man ska bygga små stugor eller annan fast byggnation här.
I Staffas skulle det finnas en större campingplats med exempelvis stugor. Där kan man också simma och idka friluftsliv.
– Vi måste överlag hitta ett fungerande koncept.