Richard Österblom verkar i varje fall trivas i Matskolan.

Ivriga elever i matskolan

BORGÅ. Denna vecka har ett tjog barn i åldern 8-12 år samlats till Borgå matskola, ett fyra dagars läger som i morgon avslutas med en middag för föräldrarna

Tillredningen av siskonkorvssoppan går som en dans när sex mycket unga kockar skalar och skär rotsakerna i bitar i Dansholmens kafé.

Gruppen som har fått ansvar för rotfrukterna arbetar både koncentrerat och systematiskt och den stora skålen mitt på bordet fylls så småningom med ingredienser till soppan.

– Ska det vara så här stora bitar till soppan?

Amanda Bäckmark skär kålrötterna i skivor men efter att ha fått svar på frågan, nej det ska vara mindre bitar, så skrider hon till verket och strax är kålrotsbitarnas storlek i paritet med de andra rotsakerna.

På en kort stund har hon skurit flera kålrötter i mindre bitar och lyckats få ett jack i fingret, som omedelbart får ett plåster som skydd.Efter det tar hon itu med de stora ljusa morotsliknande rotsakerna. Eller palsternacka, som hon blir upplyst om.

– Det visste jag inte, säger Bäckmark.

I kamp med morötterna

Kevin Hede kämpar med stora morötter och en slö kniv. Trots allt förvandlas morötterna till tärningar som snart ska puttra på spisen. Siskonkorvssoppa hör inte till de maträtter som han brukar laga men det finns en del annat på repertoaren.

– Blåbärsmuffins, rulltårta och pytt i panna, räknar Hede upp.

Blotta tanken på rulltårtan som han beskriver får det att vattnas i munnen, fyllningen ska nämligen göras på vispgrädde och chokladbitar och också i smeten rör han ned choklad.

När det gäller favoritmat kommer svaret snabbt.

– Famos kantarellsås med batatfries, säger Hede.

Bra koll på olika livsmedel

Medan rotsakerna skärs i mindre bitar är de andra barnen uppdelade i grupper som sysslar med mat i mera teoretisk bemärkelse. Det ritas kostcirklar och planscher på ohälsosam mat och hälsosam mat.

Trots att man ännu inte gått in särskilt noga på den indelningen av olika livsmedel verkar matskolans elever ha en ganska klar och riktig bild över vad som hör till de olika kategorierna. På ohälsosamma sidan finns chips, godis och läsk medan fisk, potatis och vatten samsas på den hälsosamma sidan.

Pop att laga mat

Mångfalden av matlagningsprogram på tv har gjort att många barn och unga i dag är mycket intresserade av matlagning. En välkommen trend i en värld där snabbmat och halvfabrikat marknadsförs som enkla lösningar på matlagningsproblematiken i en hektisk värld.

– Barnen ska lära sig att laga mat från början och så ska de röra på sig, de har ett lekpass på dagen, säger handledaren Katinka von Kraemer från 4H i Borgå.

Föreningen brukar arrangera bakkurser för barn och de brukar locka många deltagare berättar von Kraemer.

– Baka och laga mat är alltid populärt. De är alltid så här ivriga.

I dag besöker hela gruppen Henttala gård för att barnen ska få se varifrån maten kommer och i morgon får man besök av föreningen Mjölk och hälsa som är en folkhälsoorganisation finansierad bland annat av mjölkproducenter och mejerierna.