Hälsocentralen blir klar nästa år då det nya direktivet träder i kraft. FOTO: Birgitta Ehrsten

Sibbo lockar grannar med hälsotjänster

SIBBO. Nästa år kan kommuninvånare välja att ta sina hälsovårdstjänster i en annan än hemkommunen. Sibbo är först ute med att locka grannkommunernas invånare med sina korta köer och goda personal.

Genom annonser och broschyrer informerar Sibbo nu om möjligheten att fritt välja i vilken kommun man vill gå till kommunal läkare. EU:s patientdirektiv träder i kraft nästa år, och Sibbo vill redan nu kartlägga intresset för att kunna reagera i tid.
– Vi har gått ut med annonser och kommer att dela ut material till bland annat hushållen vid kommungränserna och till sommargäster, konstaterar kommundirektör Mikael Grannas.


Sibbo räknar även med att kommunens tjänster kan intressera bland annat alla de pendlare som åker genom kommunen, samt grannkommunernas svenskspråkiga invånare.


Modellen ska även tvinga kommunerna att hålla en nivå som lockar.  Om väldigt många överger sin kommuns hälsovård, så kan det innebära en nedåtgående spiral.
– Sibbo är en föregångare och den första kommunen som tar i de här möjligheterna. Man får hoppas att de övriga kommunerna vaknar till och förbereder sig, säger utredare Tuomo Melin från Sitra.
Reformen utgår från att kommuninvånare som vill få vård i en annan kommun, ska meddela sin hälsocentral om bytet.