Rondell föreslås i Söderkulla

En rondell kan byggas i korsningen av Nya Borgåvägen och Amiralsvägen i Söderkulla sommaren 2014.

Ett av de större trafikrelaterade problemen i Sibbo ser ut att vara ett steg närmare en lösning. På måndag kan tekniska utskottet godkänna förslaget som siktar på att öka trafiksäkerheten i korsningen som tidvis är mycket problematisk.

Projektchef Matti Stolp säger att det tar ungefär ett halvt år att göra en trafikplan. Planeändringen som också krävs är under arbete. Förutsatt att ingen överklagar, kan byggnadsarbetet påbörjas sommaren 2014 och rondellen vara klar samma höst.

I förslaget nämns två möjliga lösningar för att höja trafiksäkerheten. Antingen bygger man en rondell, eller också förser man korsningen med trafikljus. Trafikljusen är något billigare att installera, och uppskattas kosta 222 000 euro. Rondellen är aningen dyrare och beräknas kosta 257 000 euro.

Destia har utfört en trafikundersökning i maj i fjol och anser utifrån den att en rondell är det bästa alternativet i korsningen. Om man väljer trafikljus får varje fordon vänta 21 sekunder på morgonen och 25 sekunder på eftermiddagen. Väljer man en rondell är väntetiden drygt fem sekunder på morgonen och sex sekunder på eftermiddagen.

Nylands natur, -trafik o miljöcentral har godkänt förbättringsförslaget och förordar en rondell. NTM-centralen påminner också om att det är kommunen som står för alla kostnader som uppstår i samband med projektet.