Mari Bergqvist vill vara hemma hela sommaren med barnen Jim, Alexia och Adina.

Långledigt med barnen ledde till förlorad dagisplats

BORGÅ. Mari Bergqvist ville ta vara på möjligheten att vara hemma med barnen hela sommaren.

För att få ekonomin att gå ihop måste hon ansöka om hemvårdsstöd. Men det går inte för sig i Borgå med mindre än att man säger upp barnets dagvårdsplats.

Jim och Alexia Bergqvist, två respektive fyra år, trivs bra i syskongruppen på Villa Villekulla. Också mamma Mari Bergqvist i Illby har bara gott att säga om såväl vårdarna, det lilla blå huset som den trevliga gården. Familjen kunde inte ha fått en bättre dagvårdsplats, men efter att Bergqvist beslöt sig för att vara hemma med barnen hela sommaren, kom kallduschen.

– Föreståndaren varnade mig och sade att det finns en risk att vi inte får ha barnen på samma daghem i höst om jag säger upp platsen. Men det måste jag göra för att få hemvårdsstödet från Folkpensionsanstalten.

Det här är sista sommaren som Bergqvist kan vara vårdledig. Efter att yngsta barnet fyllt tre är det inte längre möjligt. Speciellt sårad känner hon sig över att stadens tjänstemän låtit henne förstå att hon säger upp dagvårdsplatsen bara för pengarnas skull.

– Nej, jag gjorde det inte för pengarnas skull, jag gjorde det för mina barns skull. Men utan bidraget hade jag inte heller kunnat vara hemma för barnens skull, säger Bergqvist där hon står med Jim på ena armen utanför daghemmets port.

Det ordnade upp sig till slut. På tisdagen, när intervjun gjordes, såg det ut som om Jim skulle få börja på Prästgårdsbackens daghem på andra sidan vägen, samtidigt som storasyster skulle få fortsätta i den gamla gruppen i det gamla dagiset. På torsdagseftermiddagen fick Bergqvist ett samtal från staden. Det visade sig att Jim trots allt kan få fortsätta i den gamla gruppen, eftersom ett barn som stått före honom i kön, inte behöver platsen i höst. Det råkade sig så lyckligt att Jim var följande barn i kön.

Trots att familjen kan dra en lättnadens suck tycker Bergqvist att systemet borde vara flexiblare och utgå från barnets behov.

Alternativa vårdformer

Janita Metsämäki är ledare för småbarnsfostran i Borgå. Hon säger att föräldrar som före utgången av april meddelar att barnet är hemma i juni, juli och augusti slipper betala dagvårdsavgiften. Då behöver man inte säga upp platsen.

– Säger man däremot upp platsen, hamnar man i kö igen.

I dagvårdskön behandlas alla likvärdigt, och därför finns det inga garantier för att ett barn som tidigare vistats på ett visst daghem får en plats där, om barnet vårdats hemma en tid. Inte ens om staden ändå kan placera alla barn som behöver en plats.

– Ingen har förtur, men syskon försöker vi placera på samma daghem. Det är en målsättning, men alltid går det inte att ordna.

I Borgå kan man inte behålla dagvårdsplatsen samtidigt som man under en period vårdar barnet hemma. Att familjen blir tvungen att säga upp dagvårdsplatsen för att få vårdbidraget från FPA beror enligt Metsämäki på att det inte är frågan om parallella vårdformer. Man kan välja antingen den ena vårdformen eller den andra, men inte båda.

Behöver inte vara så

Mari Bergqvist har satt sig in i ärendet och vet att det fungerar smidigare på andra orter. Till exempel i Vanda har man tagit i bruk vårdgarantin, som betyder att barnet får komma tillbaka till samma daghem efter frånvaron. Förutsättningarna är att barnet är frånvarande i två månader och har vårdats på daghem i minst fyra månader.

Vårdgarantin gäller året om. Barnet kan återvända till daghemmet under alla andra månader förutom under juni och juli eftersom det egna daghemmet eventuellt har sommarstängt just då. Medan barnet vårdas hemma kan familjen ansöka om både hemvårdsstöd från FPA och om Vandatillägget.

I Vanda togs systemet i bruk 2010 och andelen familjer som utnyttjar möjligheten ökar stadigt. Man har räknat med besparingar på 230 000 euro om året då nya barn kan placeras på platser som blir lediga i och med att något barn vårdas hemma under en viss tid.

Bergqvist hoppas att någon förtroendevald i Borgå ska ta itu med frågan och arbeta för att få en ändring till stånd.

Svår höst

För tillfället kämpar dagvården i Borgå med att placera alla barn som behöver vård från och med hösten. Det är i de västra delarna av staden som situationen är besvärligast, precis som under de senaste åren. Det nya daghemmet i Haiko underlättade, men sedan kom kallduschen i och med inneluftproblemen i Näse daghem och Slätbergets daghem.

Det här har också lätt till att en del tvåspråkiga familjer som satt en svensk dagvårdsplats i första rummet, erbjudits en plats i en finsk grupp.