Inte många av de nuvarande byggnaderna bevaras när Nickby hjärta byggs om.

Kungsvägens skola fick tilläggstid

Det äldsta huset, som utåt sett ser ut att vara i det sämsta skicket, är i själva verket det mest kuranta av alla skolcentrets byggnader i Nickby.

Projektchef Seppo Kärpänen har en vision. Det han ser för sin inre syn är ett vackert och effektivt campus, där trafiken till och från skolan löper tryggt och smidigt. Tillsammans med idrottsdirektören Juha Tikander har han diskuterat möjligheten att låta en näridrottsplats ersätta skolgården.

De undersökningar av inomhusluften som nyss blivit klara i Kungsvägens skola visar att inga klassrum behöver stängas.
– Det var en stor lättnad. Två firmor har utfört undersökningen och den är mycket proffsigt gjord. Nu vet vi att Kungsvägens skola kan vara kvar i sina nuvarande hus i tre år till.

Byggstarten för Nickby hjärta är planerad till sommaren 2014. Innan dess måste en planändring och den tekniska planeringen klaras av. Kärpänen tror att åtminstone de första delarna av nybygget ska vara klara 2016.

– Båda skolorna ska ha sitt eget område och sin egen identitet. Vi bygger inte en tvåspråkig skola, man ska också i framtiden känna att man kommer till Kungsvägens skola eller Sipoonjoen koulu, inte bara till Nickby hjärta.

Ska fylla flera krav
Arkitekten som ska planera nybygget heter Pentti Kareoja. Kärpänen säger att projektet har genomgått en annorlunda konkurrensutsättning så tillvida att man har betonat kvalitet framför planeringskostnader. Ändå har Nickby hjärta bantats ner från över 30 miljoner euro för ett år sedan till drygt 16 miljoner euro för det första steget.

Den skiss Kareoja lägger fram ska uppfylla en mängd olika krav. Han måste beakta behoven under den tid som byggnadsarbetena pågår. Dessutom ska huset erbjuda flexibla lösningar, det ska vara enkelt att bygga till eller ändra om i takt med att elevantalet förändras.


Läs hela artikeln i Borgåbladet på torsdag.