Tre nya bankdirektörer. Fr.v. Anne Laine, Marina Willström och Mirkka Hollmerus.

Efterfrågan på bostadslån ökar

Våren är tiden för bostadsköp. Det märks också på Nordea.

Borgå.

Jarmo Törhönen, direktör för Nordeas kontor i östra Nyland, säger att det i offentligheten har getts en bild av att taket för bostadslån har nåtts och att nya lån inte beviljas.

– Men bilden är felaktig. Uppfyller man lånekriterierna finns det inga hinder för att få lån. I vintras var det rätt lamt på lånesidan, men nu har det blivit betydligt livligare och lånen går åt i rask takt.
Nordea vill att den presumtiva låntagaren ska fylla tre kriterier. Nordea kräver en viss egen finansiering, säkerheter och fäster framför allt vikt vid familjens betalningsförmåga.
Jarmo Törhönen påminner om att räntorna för tillfället är historiskt låga.
– Därför lönar det sig att ta skydda bostadslånet med ett räntetak eller binda lånet till en fast ränta till exempel på fem år.
Det rådet har följts av ungefär hälften av Nordeas bostadslånekunder.
Nordea räknar med att inflationen ska ligga på mera än två procent under de närmaste åren. När räntorna på insättningarna är så gott som obefintliga betyder det att insättningen förlorar i värde.
– Därför lönar det sig att placera i fonder, obligationer eller i någon annan av våra produkter. En oberoende undersökning visar att Nordeas fonder hör till dem som avkastar bäst i Europa, säger Jarmo Törhönen.
Rotation
Den första maj har medfört flera stora förändringar på Nordeas kontor såväl i Borgå och Lovisa som i Sibbo.
Leena Sorjonen, direktör för Nordeas rådgivningskontor i Borgå, ska gå i pension den 1 september. Hon har jobbat inom bankbranschen i 45 års tid. Hon har efterträtts av Marina Willström som de två senaste åren har varit chef för kontoret i Lovisa.
– Före Lovisa arbetade jag i kontoret i Dickursby. Jag är östnylänning och har bott de senaste tjugo åren i Borgå. Det känns som att komma hem när jag tar över i Borgå.
Mirkka Hollmerus har blivit ny direktör för Lovisakontoret. Hon kom till Nordea för fem år sedan. Hon är född i Lovisa, men bor i Borgå.
Anne Laine har utsetts till direktör för kontoret i Sibbo. Hon började sin yrkeskarriär inom IT-branschen, men bytte till Nordea för sju år sedan. Hon är bosatt i Borgå.
Till Tiimari
Det ena leder till det andra också i Nimbushuset. Tiimari har lämnat huset och flyttat till den lokal Gamla apoteket befann sig i. Tiimaris lokal och en del andra av Nimbushusets kvadratmetrar renoveras nu för Nordea.
Nordea växer med ungefär 300 kvadratmeter och blir 1 000 kvadratmeter.
– Vi bygger upp kontoret på ett nytt sätt. Tiimaris ingång blir ingången för våra företagskunder, säger Sorjonen.
Huvudingången flyttas ut mot Biskopsgatan men betjäningen finns i banksalen som tidigare.
– Rådgivarna får egna ljudisolerade rum för att ta emot kunder i enskildhet och alla ytor ska förnyas. När arbetena är gjorda får kunderna stiga in i en helt ny färgvärld, säger Leena Sorjonen.
Renoveringen ska vara klar i början av oktober.
Kontoret är öppet hela den tid reparationen pågår.