Peter Stenvall öppnar enlåda med röstsedlar inför domarna Irma Telivuo, till vänster, och Eija Siitari-Vanne.

HFD granskade röstsedlarna

Fem domare och en föredragande från Högsta förvaltningsdomstolen tillbringade måndagen i Sockengården i Nickby för att granska de röstsedlar som avgavs i kommunalvalet i fjol höstas.

Helsingfors förvaltningsdomstol ansåg i vintras att ett nyval måste förrättas i Sibbo, eftersom jäviga personer deltog i rösträkningen. Det här betyder enligt domstolen att valet skedde i oriktig ordning och att det här har kunnat påverka valresultatet.
Kommunstyrelsen i Sibbo överklagade beslutet till HFD med motiveringen att valresultatet är giltigt. Om HFD kommer fram till att rösträkningen skett på fel sätt, anser kommunstyrelsen att röstsedlarna ska räknas en gång till. Något nyval behöver däremot inte förrättas, anser kommunen.
HFD har haft ärendet uppe till behandling säger Teuvo Arolainen, chef för kommunikationstjänster. Då ansåg den grupp bestående av fem domare – eller förvaltningsråd – och en föredragande, att ett besök i Sockengården för att få se de aktuella röstsedlarna, är på sin plats.
Kommunsekreteraren och centralvalnämndens sekreterare, Peter Stenvall, var den som tillsammans med Arto Hautala, centralvalnämndens andra sekreterare, tog trappan ner för att hämta valsedlarna som förvaras bakom lås och bom. Kärran lastad med röstsedlar transporterades upp till kommunstyrelsens mötesrum där inga andra än den grupp som avgör ärendet, fick närvara. Gruppens ordförande, Irma Telivuo, får en kort introduktion av Stenvall som öppnar en av lådorna.
– Ovanpå ligger de kasserade rösterna, och därefter finns rösterna i nummerordning.
Telivuo säger att delegationen från HFD tillsammans och i enrum kommer att undersöka röstsedlarna.
– Helsingfors förvaltningsdomstol ansåg i sitt beslut att det har skett ett fel, summerar Telivuo. Jäviga personer har deltagit i rösträkningen. Kommunstyrelsen i Sibbo överklagade och vår uppgift är att utreda om de som deltagit är jäviga och om ett nyval måste förrättas.
Kommunstyrelsen vill att rösterna räknas en gång till om HFD kommer till att rösträkningen gått till på fel sätt.
– Vilken slutsats vi kommer till är ännu oklart, säger Telivuo.
Arolainen säger att HFD strävar efter att avgöra frågan före midsommar. Några garantier för att så sker, vågar han ännu inte ge.
– Mycket beror på om det uppstår nya frågor och om vi behöver be parterna om en åsikt.
Valfrågor är inte obekanta för HFD men det här är första gången som man utreder ett eventuellt jäv av den här typen.
– Det här fallet har alla förutsättningar att bli ett prejudikat.
Om rösterna räknas ännu en gång utan att valresultatet förändras, kvarstår frågan om jäv. Arolainen vågar inte sia om hur domen faller i en sådan situation.
– Då måste man ställa frågan om den jävige haft en sådan position att det har påverkat det slutliga valresultatet.