Beatrice Enroth fyller såningsmaskinen. Foto: Kristoffer Åberg.

Värmen satte fart på vårbruket

Vårbruket är alltid stressigt. Men i år är omständigheterna åtminstone betydligt gynnsammare än i fjol.

Borgå
Ett vårbruk som börjar i normal tid och löper normalt börjar i dagens läge vara allt sällsyntare. Så här dramatiskt ser Nylands svenska lantbrukssällskap på situationen den 25 april:
– Man kan bara bäva för hur svårt det kan bli att få bra bruk efter den fjärde tjälfria vintern i följd!
Jan Stjernberg och Beatrice Enroth på Hummelsund på Vessö säger att det trots ser ut att ha funnits en del tjäle i jorden. Kanske tack vare den kalla månaden mars. Tjälen har gjort grovjobbet och smulat jorden så att den går rätt lätt att bearbeta.
– Vårbruket är betydligt roligare än i fjol. Då regnade det mycket redan på våren och vi kunde så sockerbetor först den 20 maj. I år gjorde vi det nästan tre veckor tidigare, säger Jan.
Men helt utan missräkningar gick våren inte. Jan och Beatrice sådde tio hektar råg i höstas. Snön föll på tjälfri mark och ledde till att snömöglet tog fart och tog kål på rågbrodden.
– En gräsmatta som är vit på våren repar sig, men inte ett rågfält. Av våra tio hektar klarade sig bara en, resten är dött. Det var en besvikelse.
Kummin
Rågen gick i stöpet, men kumminen på tolv hektar har övervintrat bra. Jan och Beatrice började vårbruket med att vårgödsla kumminen på första maj.
– Kummin är en tvåårig växt. Den är ny för oss, vi sådde den för första gången i fjol våras. Första skörden var vi helt nöjda med och för tillfället ser det bra ut. Visserligen sägs det att den inte ger en god skörd båda åren. En av kumminens fördelar är att den är en god förfrukt för följande gröda, säger Beatrice.
Kumminens goda förfruktsvärde gör att man efter den kan så nästan vad som helst.
Finland är stor producent av kummin. En tredjedel av den globala kumminproduktionen sker här. Ungefär nittio procent av kumminskörden går på export.
– Vi vet inte var vår kummin hamnar, kanske den går till Indien, säger Jan.
Hummelsund kontraktsodlar kummin för Trans Farm i Riihimäki.