Lugn kund. Polisen fick sköta en lite ovanligare transport på torsdagen

Skadad sälkut fick polisskjuts

Polisen räddade en skadad sälkut som nu vårdas på djursjukhuset på Högholmen.

BORGÅ, En hjälplös gråsälskut hittades på tisdagen på stranden invid Brasas damm i Svartsån. Sälkuten hade ett långt och djupt sår längs med hela ena bogen.
Såväl räddningsverket som polisen tog sig en titt på det skadade djuret och efter en stunds funderande fick polisen ta hand om det ovanliga räddningsuppdraget. Sälen lät sig snällt lyftas – möjligen var den utmattad eller skräckslagen – in i polisbilen för transport till djurparken på Högholmen i Helsingfors.
Färden gick bra, men på djursjukhuset påminde personalen polisen om vikten av att vara försiktig då man befattar sig med sälar. Bettet av en vild säl kan nämligen vara väldigt farligt eftersom antibiotika nödvändigtvis inte biter på skadan.
– Sälkutens sår är inte så farligt infekterat. Den har fått medicin och vi sprutar vatten på såret. Den har ännu inte ätit fisk, men har nog simmat piggt i vår innebassäng, berättade jourhavande på djursjukhuset på onsdagseftermiddagen.
Kuten har haft tur i oturen att havsvattnet ännu är kallt. Om vattnet varit varmt hade såret infekterats allvarligt.
Brasaskuten har som bäst sällskap av två andra räddade kutar på Högholmen. Sälkutarna som får vård är mera sällan skadade då de anländer; vanligare är att de är hittats uthungrade, sannolikt för att råkat komma ifrån sina mammor. Somliga kan räddas, andra inte.
På djursjukhuset försöker man få sälkutarna att äta själv, men om det inte lyckas får de sin näring rakt in i magsäcken. Om det går bra med matandet och sälen börjar må bättre får den småningom flytta ut till utebassängen för att få simma mera.
Slutmålet är att släppa sälarna tillbaka ut i böljan den blå. Platserna brukar då variera; Högholmen letar efter lämpligt ställe i samråd med Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet och gränsbevakningen.