Tuula Kallio uppmanar till rundtur. Foto: Lauri Asanti

Dags att uppdatera räddningsplanerna

Till bostadsbolagens skyldigheter hör att se till att räddningsplanen motsvarar dagsläget. Därför måste den uppdateras med jämna mellanrum.


Borgå
De bostadsbolag som utarbetade sin räddningsplan innan den nuvarande lagen trädde i kraft den 1 juli 2011 måste uppdatera planen. Arbetet ska vara gjort före juli.
Räddningsbranschens Centralförbund i Finland SPEK påminner om att planen är ett viktigt redskap i förbättrandet av boendesäkerheten. Betydelsen av planen accentueras i olika olyckor, framför allt eldsvådor, men också under längre el- eller vattenavbrott. Spek säger att räddningsplanen nu senast ska uppdateras för att den ska hinna behandlas av bostadsbolaget, till exempel på bolagsstämman.
Alla bostadshus som har minst tre bostäder måste ha en räddningsplan. Planen utarbetas för varje byggnad med beaktande av dess särdrag.
På styrelsens ansvar
– Ja, räddningsplanen är en av de saker som återkommer med några års intervaller. Bostadsbolagen måste utse en person som är ansvarig för boendesäkerheten. Det är inte alltid så lätt att hitta en frivillig person för uppdraget. Vanligtvis krävs det en viss "övertalning". Bolagets styrelse ansvarar för att räddningsplanen utarbetas. Oftast ger styrelserna över uppdraget på disponentbyrån, säger Tuula Kallio, som är disponent för Ab Näse Disponent.
I räddningsplanen ska namnen och kontaktuppgifterna till dem som ansvarar för säkerheten vara korrekta. Information ska också gå till invånarna, till exempel finnas på husets anslagstavla.
Till räddningsplanen hör en beredskap för exceptionella situationer. I praktiken betyder det att om det finns ett skyddsrum i bostadsbolaget, sköter man om det, kan använda det och har utarbetat en evakueringsplan för skyddsrummet.
– Skyddsrum är relativt sällsynta i bostadsbolagen. Ofta står det i räddningsplanen att invånarna i exceptionella situationer antingen ska stanna inomhus eller gå ut på gården, säger Juhani Forslund på Ab Näse Disponent.
Rundtur
En av de viktigaste delarna i räddningsplanen är känna igen riskerna och planera åtgärder på basis av dem. Det kan till exempel handla om snö som faller från taket, grenar som faller från träden eller platser som kan ge upphov till halkolyckor på vintern.
– Min rekommendation är att bostadsbolagens ansvariga helt enkelt tar sig rundtur inomhus och utomhus för att karlägga riskerna och samtidigt göra anteckningar om vad som ska repareras eller göras tryggare, säger Tuula Kallio.