Varmt. Skejtboardarna säger att de har lov att vara i parkeringshallen men på bolaget som driver parkeringshallen säger man att inga sådan lov delas ut någonstans.

Skejtare orosmoment i parkeringshall

BORGÅ. Parkeringshuset under Konstfabriken har under vintern både varit ett kärt tillhåll för skejtare och agerat slalombana för mopedbilar.

Bernhard Edgren, ordförande för Porvoo Event Factory som marknadsför Konstfabriken, har måttet rågat då det gäller objudna gäster i parkeringshallen under kulturhuset.

– Förutom skejtare har vi också sett mopedbilar köra runt i hallen. Personalen har fått nog av det här ofoget som gör parkeringshallen osäker, säger han.
Han berättar att någon även tömt skumsläckare i hallen och spraymålat väggarna.

– Om något värre händer i parkeringshallen kan Konstfabriken i värsta fall kanske bli ersättningsskyldigt till något som ungdomarna ställer till med.

Konstfabrikens vd Susanne Dahlqvist har sett skejtarna i hallen och tycker att de ger området en dålig image.

– Tyvärr kan vi inte göra annat åt saken än att meddela åt Autoparkki Norden som driver parkeringsanläggningen.

Maktlösa övervakare

Autoparkki Nordens vd Christer Hede säger att han är medveten om skejtarna i parkeringshallen under Konstfabriken.

– Tyvärr är det inte så mycket vi kan göra för att förhindra att de kommer dit. De hindras till exempel inte av bommar. Och det är ju inte bara i Borgå som skejtarna söker torra utrymmen då det är kallt utomhus, säger han.

Hede berättar att bolaget har sina egna parkeringsövervakare i Borgå som regelbundet kollar hallarna. Men i praktiken kan de inte göra mycket för att få bort de objudna gästerna.

– De uppmanar givetvis dem som hänger i utrymmena att gå bort därifrån. Men lika lite som väktarna har de några direkta maktmedel. Det har också visat sig att polisen är måttligt intresserad av att göra tillslag mot skejtande ungdomar i parkeringshus, säger han.

Hede säger att han hoppas att ett lagändringsförslag gällande en ökning av väktarnas rättigheter skulle bli verklighet.

– Om väktarna exempelvis skulle få rätt att kontrollera identitetshandlingar kunde det blir bättre ordning på många håll, inte bara i parkeringshallarna.

Klara regler

Hede betonar att en parkeringshall är ett privat område där man ska följa de uppsatta reglerna.

– Det är klart utsagt att parkeringshuset enbart är avsett för kunder som parkerar där tillfälligt och efter betalning kör bort. Ingenting annat är egentligen tillåtet.

På frågan om det stämmer att ungdomarna har tillstånd att skejta i hallen har Hede ett klart svar.

– Vi ger inte i något fall tillstånd för någon att skejta i våra hallar. Tyvärr har det också gjorts annat ofog i hallen. Även om det skett endast enstaka gånger att till exempel skumsläckare har tömts måste någon alltid betala för ofoget. Och gärningsmannen är ju inte den betalaren.

Vad händer om det sker en olycka i parkeringshallen med en skejtare inblandad?

– Det är en fråga helt mellan parterna i olyckan. Inte ansvarar ju heller staden för om en skejtare kör in i en bil som är parkerad vid gatan, säger Hede.