Eero Löytönen. Foto: Kristoffer Åberg

Ett bostadsområde för framtiden

BORGÅ. Ännu ser Hattulaområdet mest bara förskräckligt ut, men efter västra åstranden och Skaftkärr kommer fokus att flyttas just hit.


En rostig järnväg flankeras av rivningsfärdiga hus och fabriksbyggnader. Man vet att marken är förorenad både under järnvägen och på det gamla sågområdet.
Samtidigt är markgrunden sank och mjuk och så här på våren lerig och smutsig.
Inget idealområde för bostadsbyggande skulle man kanske tänka.
– De förorenade områdena måste saneras i vilket fall som helst, säger stadsplaneringschef Eero Löytönen. Området finns redan med i stadens planläggningsprogram som ett område där man förbereder för närmare planläggning.
Den mesta aktiviteten förs just nu omkring förhandlingsborden.
Den mark som ligger under järnvägsspåren och litet till, ungefär fem hektar närmast ån ägs nämligen av fastighetsfonden Niam som nu vill befria sig från sådana här markområden.
Förorenat
– Niam har köp marken av Kapiteeli, säger Löytönen. Det var i samband med en stor markaffär som innefattade hela 480 olika objekt som Niam tog över. Mark i hela landet bytte ägare på samma gång och det gjorde att till exempel Borgå inte kunde gå in och utnyttja sin förköpsrätt.
Området i Borgå kostade inte Niam just någonting eftersom det är förorenat.
– Marken måste saneras och det kommer att kosta mellan 1,5 och 2,5 miljoner euro, säger Löytönen. Niam kan sanera själva och dra nytta av stadens planläggning, eller sälja marken till Borgå och betala en del för saneringen.
Förhandlaren Riitta Karvinen vill inte ännu i det här skedet gå ut med närmare kommentarer från Niams sida.
– Niam vill sälja, det här är alldeles normal verksamhet för företaget. Vi anser att området i Borgå är värdefullt och intressant, visserligen förorenat men det går att sanera, använda och utveckla.
Arkitekttävling
Fyra privata markägare äger tillsammans ungefär tre hektar och resten, kring 85 procent av totalt 82 hektar ägs redan nu av Borgå stad.
För ett och ett halvt år sedan avslutades en europeisk arkitekttävling kring Hattulaområdet, som avgränsas av Borgå å, Hornhattula och Johannisberg och riksväg 7.
De fyra privata markägarna finansierade tävlingen med 15 000 euro var. De fick då löftet att tävlingen kommer att främja planläggningen av området.
Vinnare blev en finländsk grupp bestående av tre arkitekter med tävlingsförslaget Embroidery, broderiet. Planen lämnade ett fritt område närmast ån, en åstrandspark, och husen var inritade som en böljande linje mot ån, en spetskant. Kontor och småindustri ritades närmast motorvägen, som en bullervägg för bostadsområdena som placerats längre bort från vägen.

Tidigast om fem år
Hattula är Borgå stads nya bostadsområde, efter västra åstranden och Skaftkärr.
– Närmast kommer vi att planera liknande bostadshus här i Hattula som de som nu byggs på västra åstranden, säger Löytönen. Det här är inte ett område för småhus, som Skaftkärr.
Västra åstranden väntas vara färdigt utbyggd om cirka fem år medan det tar åtminstone tio år att bygga ut Skaftkärr.
I Hattula kan kanske de första tomterna säljas tidigast efter fem år.
– Allt beror på inflyttningen och på behovet av mer bostadsyta, säger Löytönen. Om det finns intresserade byggare så ska vi se till att det finns mark att bygga på.