Glada miner i Lovisa. Foto: Hanna Stringer

Positivt regionmöte i Lovisa

LOVISA. Åtminstone de ledande politikerna i sju östnyländska kommuner hittar många fördelar med en gemensam kommunutredning.


Sju östnyländska kommundirektörer höll ett riktigt maratonmöte i Lovisa i går. Det började på förmiddagen med ett kommundirektörsmöte och fortsatte med ett möte där också kommunernas styrelseordföranden och fullmäktigeordföranden deltog.
Vid det senare mötet hade man bara en enda fråga på agendan och det handlade om Sibbos initiativ till en gemensam utredning där man beaktar fördelar och nackdelar med en stor gemensam östnyländsk kommun.
Kommunerna som deltog är Lovisa, Sibbo, Borgå, Lappträsk, Askola, Mörskom och Pukkila.
Efter mötet var känslorna positiva och rentav lättade.
Lovisas stadsdirektör Olavi Kaleva stod värd för mötena.
– Det blev bra diskussioner och man framförde konstruktiva åsikter. I allmänhet verkar det som om alla ställer sig positiva till en utredning, vilket ju inte betyder att man skulle vara positiv till en fusion.
Inte enda modellen
Kaleva betonade att den östnyländska modellen inte kommer att vara den enda modellen.
– Både Mörskom och Pukkila har fått en inbjudan att delta i en utredning med Orimattila. Det är också mycket sannolikt att vi låter göra en utredning om Lovisa och Lappträsk.
De utredningarna är inte ännu så brådskande men Sibbo måste få besked senast den 7 maj om de östnyländska kommunernas intresse för att delta i en gemensam utredning.
– I Lovisa kommer vi att diskutera frågan i styrelsen nu på måndag och samla oss till beslut den sjätte maj, säger Kaleva. Det betyder att Sibbo kan få styrelsens åsikt i tid, men vi för frågan till fullmäktige också, den femtonde maj.
Formalitet
I Borgå blir styrelsebehandlingen mer eller mindre en formalitet, säger fullmäktigeordförande Mikaela Nylander.
– En gemensam kommun för hela Östnyland är ju Borgås första alternativ i utlåtandet om kommunreformen. Därför behöver ärendet inte gå till fullmäktigebehandling hos oss.
Nylander är positivt överraskad av torsdagens möte.
– Det tycks som om det skulle finnas en samstämmighet om att det är bra med en gemensam utredning, åtminstone i den gruppen som möttes i Lovisa. Sedan är det ju alla enskilda fullmäktigeförsamlingar som måste ta ställning och ta det slutliga avgörandet.

Sibbos vilja

Också Sibbos kommundirektör Mikael Grannas var mycket nöjd med Lovisamötet.
– Det var en konstruktiv och bra stämning. De andra kommunerna förstod vår situation och varför vi har tagit initiativ till en utredning. Jag känner mig mycket förväntansfull.
I många sammanhang när östnyländska politiker möts diskuterar man Sibbo och vad Sibbo vill. Enligt Grannas är det mycket klart vad Sibbo vill.
– Vi vill ha två utredningar, en om en gemensam östnyländsk kommun och en om en gemensam mellannyländsk kommun. Det vi inte vill ha är en utredning med Helsingfors.
– Nästa vår vet vi mer. Då vet vi vad som blir bättre eller sämre i de båda alternativen och sedan är det den politiska viljan som avgör.