Susanne Björkell bloggar om familjegården hon tog över – foto: Evy Nickström

Bloggen blommar redan

En snabbsurf bland webbportalerna visar det: bloggarna lever och blommar i Östnyland.

I bloggens korta historia har många satt upp sitt eget visitkort, sitt album, sin visuella portfölj på nätet.

Bland kända östnyländska bloggare finns filosofen Ralf Wadenström med sin Fallet Sibbo och prästen Karl af Hällström med Kalles kyrkliga kommentarer.

En blogglegend är den roliga, men mystiska Greger fån Borgå, som också behärskar andra sociala medier. Vem han (eller hon) är spekuleras det i, men hittills utan framgång.

Mamma- och pappabloggarna hör till de populäraste. I Östnyland hittar vi Katarina Dahlgrens Queen of Babble eller Pappsen. Genren drog i slutet av 00-talet mest klick och kommentarer - kring ett sovande barn, en mugg kaffe och en laptop.

Inredningsbloggarnas nuläge kan sammanfattas i titlarna Tant Vit & Beige eller Så vitt jag vet. Ibland lutar de över åt möbelrestaurering och antikt, ibland åt blommor eller andlighet. Många berättar om förändringen kring ett nytt hus, som Puppan i Paipis eller Sininen talo Sipoossa.

Matbloggare stöter vi på, som Lotten Linderborgs matvideoblogg eller dietbloggaren LCHF in my heart.

Stora, framgångsrika modebloggare finns inte i Östnyland, men desto flera tonåringar som med budgetmedel gör outfits att fota sig själva i spegeln med. Det är många bilder av senaste nagellayout, pussarna med pojkvännen och foton av egna fötter och skor.

Så finns det fina seniorbloggar, som Elsin blogi om de sista åren med vänner och kära hus: Ljuset är underbart och himlen blå. Harmen fylls av kylan som fortfarande håller makten.

Men sällan har någon fått sponsorer eller gjort pengar på sin blogg. Vi har inte hört om en enda.

Läs om de östnyländska bloggare Borgåbladet träffat i onsdagens papperstidning 17,4.