Krog planeras i Konstfabrikens affärsgränd

BORGÅ/HELSINGFORS. Esprit öppnar den 30 maj och i september kommer Stadium till Konstfabrikens område. Hartela utreder också om det är möjligt att placera en krog i butiksgränden.

Hartelas kundchef Helena Kangas är glad för att den aktuella gränden äntligen fylls.
När butikerna öppnat dörrarna ser det fullt ut mot själva passagen, men de facto finns det fortfarande rum för exempelvis en restaurang på närmare 300 kvadratmeter på den södra sidan.
Byggbolaget undersöker alltså för närvarande om det är möjligt med verksamhet av detta slag i huset. En teknisk utredning är aktuell.
– Det skulle säkert sitta bra med en lågbudgetkrog på området. I själva Konstfabriken finns ju Sinne, som ändå har ett annorlunda koncept, säger Kangas som tror att till exempel biobesökare, studerande och människor som bor på västra stranden skulle vara glada över ett tillskott av detta slag.
Några beslut om saken har alltså inte fattats ännu och Hartela har inte heller förhandlat med krogaktörer.
– Vi ska först se resultatet av den tekniska utredningen.
I något skede sades det att affärsgränden fylls till valborg, men riktigt så här snabbt har det inte gått.
– Avtalen är ändå underskrivna med både Esprit och Stadium.
Esprit öppnar på grändens norra sida, där bland annat Cubus finns. Stadium slår sig ned i två våningar på den motsatta sidan.
Snyggt men inte för dyrt hotell
I dagarna blir en undersökning kring det planerade hotellet klar. Helena Kangas säger att man talat om ett snyggt, men inte för dyrt hotell. Det ska enligt planerna kombineras med affärslokaler.
Konkreta byggplaner kring projektet finns tillsvidare inte, men Hartela har förhandlingar på gång.
Det har sagts att hotellet kommer nästa år, men Kangas konstaterar att man vet mera i maj.
Förra veckan grundades en företagarförening på området och intresset för styrelseplatser är stort. Styrelsen har tio medlemmar och konstituerar sig snart.
Mycket händer alltså väster om ån just nu, men intresset för affärslokalerna i gamla Konstfabriken är fortfarande ganska blygsamt. Staden har som bekant gett Aktia i uppdrag att hyra ut tre lokaler och hyran är 25 euro per kvadratmeter. Det handlar alltså om hyror på centrumnivå och det är kanske här skon klämmer mest. Västra åstranden anses fortfarande ligga lite på sidan om.
Lokalerna är på cirka 37, 77 och 108 kvadratmeter och alla finns i gatuplan.
Höga hyror
Fastighetsförmedlaren Mikael Strömfors har jobbat med saken i ett år och han säger att visst har intresserade tagit kontakt.
– Jag visar upp lokalerna med jämna mellanrum men hittills har ingen nappat.
Han säger att den rätt höga hyran är en sak, dessutom har många tyckt att själva området ännu ser för ofärdigt ut.
– Det allmänna ekonomiska läget bidrar förstås också.
Han tror ändå att inte att lokalerna står tomma så länge till.
– Det byggs ju mycket på västra åstranden och hela området blir attraktivare.