Noora Huldén besöker familjekaféet tillsammans med Niila. Foto: Evy Nickström

Satsa på barn och unga tycker sparbankskunder

BORGÅ. När Mörskom Sparbanks Borgåkunder får välja går bidragen till frivilligt barnarbete och ungdomsverkstäder.


– Banken har ordnat en omröstning där alla bankkunder kunde delta med textmeddelanden eller via Facebook, berättar bankdirektör Immo Laiho.
– Vi delar ut stöden kommunvis enligt bankkunderna önskemål.
Resultatet blev att majoriteten av de röstande Mörskomkunderna satsade på åldringarna och det resulterade i 5 000 euro till åldringshemmet i Mörskom.
I Borgå ville en majoritet satsa på barn och unga.
Mannerheims barnskyddsförbunds nya Borgåförening får hälften, eller 4 500 euro av Borgås andel, medan stadens ungdomsverkstäder får resten.

Anställer ledare
– Nu kan vi sysselsätta två timanställda som får ansvara för verksamheten vid vårt familjekafé, säger Outi Lankia som är ordförande för MLL:s nya Borgåförening.
Familjekaféet håller öppet varje torsdagsförmiddag i Zentra i WSOY-huset. Än så länge är det en grupp så kallade "byamormödrar" och föreningens egna medlemmar som ansvarar för verksamheten vid familjekaféet.
– Ibland kan det bli problem när barnen eller de vuxna insjuknar, säger Lankia. Det är ju fråga om frivilligarbete och trots att alla gör så gott de kan så kan det uppstå praktiska problem.
– Tack vare understödet från sparbanken kan vi från och med i höst betala en timpeng till två utvalda ansvarspersoner. Det är ett stort steg för föreningen.