Husse och matte sporras att plocka upp hundbajset

SIBBO. Med den smältande snön blottas igen en mängd stinkande glidminor.

 

Alla hundägare är inte hänsynsfulla utan lämnar kvar hundarnas bajs på gator, vägrenar och stigar. Därför vill Sibbo kommun uppmuntra hundägare att plocka upp efter sina hundar.

Kommunen har gått med i kampanjen Hundbajskärl (Koirankakkaroskis) som startades av två privatpersoner för att minska mängden hundbajs i naturen. Speciellt i småhusområden är hundbajset ett problem eftersom där inte finns avfallskärl som underhålls av kommunerna. Genom att limma en hundbajsdekal på sitt avfallskärl kan småhusägare signalera förbivandrande hundägare att bajspåsar får läggas i kärlet. Då hundägare slipper bära på bajspåsen hela vägen hem ökar intresset att plocka upp hundbajset.

Hundbajsdekaler kan fås i kommunens Info (Stora Byvägen 18) och i biblioteken (Norra Skolvägen 2, Nickby och Amiralsvägen 2, Söderkulla). Dekalen kan också beställas på adressen http://www.koirankakkaroskis.fi/index.php?sivu=yhteydenottolomake.

Den som vill kan också märka ut sitt eget avfallskärl på en karta. Kartan med avfallskärl som tar emot hundbajspåsar finns på adressen http://www.koirankakkaroskis.fi/index.php?sivu=kakkakartta.