Risto Kaikkonen på Institutet för hälsa och välfärd säger att det går ganska bra för östra Nyland, men att det finns för stora skillnader i bland annat inkomster och hälsa mellan olika befolkningsgrupper.

Ont om pengar i vart tredje hushåll

BORGÅ. Östnylänningarna mår ganska bra jämfört med resten av finländarna, men de socioekonomiska skillnaderna mellan olika befolkningsgrupper måste minska, det visar en stor regional hälsoundersökning.

 

Det finns stora regionala skillnader i hur invånarna i södra Finland mår och i hur de bedömer sin egen arbetsförmåga, sitt hälsotillstånd och sina levnadsförhållanden. Personernas socioekonomiska status speglades också i svaren som kom in till Institutet för hälsa och välfärd.

– I hela landet gäller tyvärr att man inte följer med barnens hälsotillstånd i den utsträckning som man borde, konstaterar utvecklingschef Risto Kaikkonen på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Kring 30 procent av barnfamiljerna i Finland har svårt att få pengarna att räcka och i en lika stor andel används för mycket alkohol.

Fattigdom finns ännu

Vart tredje hushåll i östra Nyland har dålig ekonomi. Mer än var tionde östnylänning mellan 20 och 54 år har någon gång varit orolig för att pengarna ska ta slut innan det kommer in mer pengar.

Var femte östnylänning i åldern 20- 54 år, som svarade på enkäten, uppgav att de inte har råd att besöka läkare så ofta som de borde och att de tvingats dra ner på inköp av mat och mediciner. Det är ungefär samma resultat som i resten av landet, förutom i Kotka där situationen är ännu sämre.

Av de tillfrågade östnylänningarna uppgav var fjärde att deras arbetsförmåga är nedsatt och att de inte tror att de kommer att kunna jobba ända till pensioneringen. Det är ändå bättre än i resten av landet, i hela Finland svarade en tredjedel av de tillfrågade att de inte kommer att orka arbeta till pensionen.

Hälften är lyckliga

THLs undersökning bekräftar att de som har högre utbildning är mer socialt aktiva och att de som bor längs kusten och talar svenska är lyckligare.

– Hela åttio procent av finländarna är nöjda med sina människorelationer. Det låter bra, men det innebär ändå att en fjärdedel är olyckliga, påpekade Kaikkonen.

Var tionde östnylänning känner sig ensam medan hälften av östnylänningarna känner sig lyckliga för det mesta. Siffrorna är ungefär likadana som i resten av landet. Kaikkonen påpekar att internettjänster blir allt vanligare:

– Men bara 25 procent av över 75 år gamla östnylänningar använder internet för att sköta ärenden.

Cirka trettio procent av östnylänningarna ansåg att de inte har tillgång till tillräckligt omfattande kulturutbud. I hela landet var siffran cirka 20 procent.

Drygt 3000 personer i Borgå, Sibbo, Lovisa och Askola ombads svara på THLs enkät om hälsa och välfärd i höstas.