Räddningsverket träder in så länge färjan står. FOTO: Evy Nickström

Färjan körde men står igen

BORGÅ. Pellingefärjan körde i natt, men står igen. De strandsatta Pellingeborna får hjälp via Östra Nylands räddningsverk. En patrullerande båt kör skärgårdsbor till och från Sundö.

Det var Borgå stad som tog i frågan och började utreda hur transporterna ska ordnas när färjan stod.
– Det var lite krångligt att hitta fram till ansvarspersoner men ganska snart blev det klart att de inte kan erbjuda några lösningar, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.
Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen som har lagt ut trafiken på Finnferries.
I morgon räknar staden med att skoleleverna kan ta sig till skolan och att hemsjukvården och andra funktioner fungerar.

Två känslor tävlade om att ta över hos Pellingeborna som var strandsatta under onsdagen och torsdagen.

– Ska man bli frustrerad? Eller ska man bara tycka att det hör till öboendet?
Det är butiksinnehavaren Erika Englund som funderar. Butiksdörren har gått ofta de här dagarna då fler än vanligt blivit hemma på ön. Men ganska snabbt blir det problem med varutransporterna då färjan står.

– En väninna körde ner köttvaror till färjfästet och mjölkprodukterna lämnades också där. Mikael Sundbäck tog över varorna i sin Buster och jag hämtade dem därifrån.
I vanliga fall körs varorna fram till butiken, men nu fick Englund förlita sig på vänner som ställde upp.

– Skulle det pågå längre tider så blir det ju problem, konstaterar Englund och tillägger att hon är lite irriterad över Pellingebornas ödmjukhet.
– Sommargästerna är bättre på att kräva än vi, vi bara finner oss i att det inte fungerar. Men jag tycker att det är skrämmande att det inte finns en lösning i såna här situationer, att vi förutsätts fixa det själva.

Fisk till butikerna


Fiskföretagare Martin Tillman hör i varje fall till de som snabbt vill få transporterna att fungera.
– Jag har ganska många lådor fisk som ska till butikerna. Och bussen tar inte emot dem på andra sidan, så på nåt sätt måste jag få transporten ordnad från Tirmosidan. Annars blir Borgåborna utan fisk.

Janette Englund kritiserar Finnferries för dålig informationsgång.
– Det enda de gjorde var att skriva in två rader på sin hemsida: På grund av den låga vattennivån tas färjan ur trafik. Färjan trafikerar genast då vattennivån höjts. Mer än så har de inte sagt.
Nu ryckte Mikael Sundbäck ut med sin lilla aluminiumbåt och åkte skytteltrafik för att få över folk och varor.
– Men vem skulle ha haft ansvaret om något hade hänt, frågar Englund?


Ingen reservplan


På torsdag eftermiddag sjösatte räddningsverket sin bastanta aluminiumbåt och Mikael Sundbäck fick återgå till sina vardagssysslor. Han har inte räknat hur många gånger han åkt över, men bara under en morgon blev det säkert 15-20 gånger.
– Det är bra att räddningsverket tar över.


De strandsatta Pellingeborna fick efter många om och men hjälp via Östra Nylands räddningsverk. En patrullerande båt började köra över öborna på torsdag eftermiddag.
Borgå stad som tog i frågan och började utreda hur transporterna ska ordnas. Räddningsverket hade varit beredd att rycka ut tidigare, men väntade på  en officiell förfrågan.
För staden gällde det att först utreda om de ansvariga myndigheterna har någon avsikt att lösa trafikproblemet.
– Det var lite krångligt att hitta fram till ansvarspersoner, men ganska snart blev det klart att de inte kan erbjuda några lösningar, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.
Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen som har lagt ut trafiken på Finnferries, men varken NTM-centralen eller Finnferries kunde erbjuda någon ersättning för den grundstötta färjan. Nu kan de räkna med att få ersätta Räddningsverket för utryckningen i stället.
NTM-centralen kommer att spränga bort stenarna ännu denna vecka.