Foto: Kristoffer Åberg

Bookwell samarbetsförhandlar igen

BORGÅ. Sanoma-koncernens boktryckeri Bookwell inleder på torsdag samarbetsförhandlingar. Målsättningen är att minska antalet anställda med totalt 40 personer. Förutom direkta uppsägningar gäller förhandlingarna dessutom möjliga permitteringar. Det är också möjligt att enheter kommer att stängas. Totalt har företaget ungefär 230 anställda av vilka cirka 130 jobbar på företagets största enhet i Borgå.

– I detta skede kan jag inte kommentera hur nedskärningarna kommer att drabba de olika enheterna. Det klarnar först då förhandlingarna är slutförda om sex veckor, säger företagets vd Magnus Breitenstein.

Han berättar att företaget har gått på förlust de senaste åren.

– Men det beror främst på engångskostnader i samband med våra köp av Gummerus tryckeriverksamhet 2009 och Kariston Kirjapaino i höstas, säger Breitenstein.

Båda tryckerierna har lagts ned vilket har minskat på överkapaciteten i branschen.

– Men det råder ännu klar överkapacitet i tryckeribranschen i Norden. Prispressen på tryckeriprodukterna har också ökat på grund av konkurrens från låglöneländer. Därför är branschen ingen guldgruva precis.

Enligt Breitenstein har Bookwells kassaflöde i alla fall förbättrats tack vare att företaget i dag producerar effektivare.

– Men något som dramatiskt skulle öka omsättningen så att vi skulle få en tillräcklig lönsamhet finns inte i sikte. Därför måste vi nu ta till kraftiga åtgärder, säger Breitenstein.

Största enheten i Borgå

Huvudförtroendeman Ari Nyman på Bookwell i Borgå suckar inför de nya samarbetsförhandlingarna.

– Det känns givetvis inte bra att vi igen står inför nedskärningar. Men när man ser på lönsamhetssiffrorna kunde vi vänta att något kommer att göras.

Men vi är nog överraskade över omfattningen, säger han.

Han kan inte sia om hur nedskärningarna drabbar olika personalgrupper eller enheter i företaget.

– Det jag kan säga är att maskinerna i Borgå har gått på högvarv under våren. Någonting som jag inte känner till måste i alla fall vara på gång eftersom de aviserade nedskärningarna är så här stora, säger Nyman.

Bookwell samarbetsförhandlade senast hösten 2011 då antalet anställda minskade med 29 personer. I Borgå miste i den vevan fem personer jobbet.

– Det var i det skedet mindre än väntat eftersom det här är företagets största enhet med drygt 110 tryckeriarbetare. Nu gäller det att vara på hugget i de nya förhandlingarna så att vi överlag kan minimera personalminskningen och finna kreativa lösningar, säger Nyman.